Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Μοσχαρίσιο συκώτι... αλλιώς!

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Χάρηκα πολύ που επιτέλους βρήκα έναν τρόπο για να μαγειρεύω το μοσχαρίσιο συκώτι και να μπορώ να το φάω άνετα, χωρίς να έχει τόσο έντονη γεύση και οσμή. Ως τώρα το είχα δοκιμάσει μόνο τηγανητό ή ψητό. Το θεωρούσα "υποφερτό" και "αναγκαίο κακό", αλλά δεν μπορούσα να φάω ολόκληρη μερίδα, γιατί με μπούκωνε.

Με τον τρόπο που σας προτείνω σήμερα, η γεύση του καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τα υπόλοιπα υλικά και από "υποφερτό" μετατρέπεται εύκολα σε ένα νόστιμο πιάτο. Ίσως να έπαιξε ρόλο τελικά και το μαρινάρισμα με το γάλα, που διάβασα ότι βοηθάει σε αυτό. Ένα θα σας πω: μέσα σε 15 μέρες, το έχω μαγειρέψει ήδη δυο φορές. Σας έπεισα;

Μοσχαρίσιο συκώτι... αλλιώς!


Υλικά (για 4 μερίδες)

500 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι σε φέτες
1 κούπα γάλα
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες
1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2 δαφνόφυλλα
ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση 

Βάζουμε τις φέτες του συκωτιού σε ένα βαθύ μπολ και τις περιχύνουμε με το γάλα μέχρι να καλυφθούν. Τις αφήνουμε για 30 λεπτά κι αν χρειαστεί τις ανακατεύουμε 1-2 φορές. Αυτό θα βοηθήσει το συκώτι να μαλακώσει και να μην μυρίζει έντονα.



Στη συνέχεια ξεπλένουμε το συκώτι, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μπουκιές. Καλό θα ήταν πριν να το έχουμε καθαρίσει από τη μεμβράνη που έχει περιμετρικά, για να είναι πιο μαλακό.



Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και αφήνουμε τα κρεμμύδια και το πράσο σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Τα αλατίζουμε και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα. Περιμένουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά και μόλις καραμελώσουν, τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.


Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Στο μεταξύ περνάμε τις μπουκιές του συκωτιού από το αλεύρι και τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα αλευριού. Ρίχνουμε το συκώτι στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε, φροντίζοντας να πάρει χρώμα, για περίπου 5 λεπτά.


Αφού ροδίσει το συκώτι, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το πράσο. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει, μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά και να μείνει μια χυλωμένη σαλτσούλα.



Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε με ρύζι ή με πατάτες.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!



Δεν υπάρχουν σχόλια: