Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Pirate party - Part 1 - Διακόσμηση

Και ναι! Έξι ολόκληρους μήνες μετά, ήρθε επιτέλους η ώρα να σας παρουσιάσω το πάρτι που ετοίμασα για τα όγδοα γενέθλια του γιου μου, με θέμα τους Πειρατές.
Αυτό είναι το πρώτο μέρος, όπου θα δείτε όσα ετοίμασα για να στολίσω το σπίτι και τον μπουφέ, αλλά και για να μεταμφιεστούν οι καλεσμένοι του πάρτι. Είναι πράγματα απλά και κυρίως πολύ οικονομικά, αρκεί να σας αρέσει το ψαλίδισμα, γιατί και σε αυτό το πάρτι τα περισσότερα πράγματα τα έφτιαξα με χαρτί. Στο δεύτερο μέρος που θα είναι σε επόμενη ανάρτηση, θα δείτε όσα ετοίμασα για να κεράσουμε τους πειρατές μας.
Ανεβείτε λοιπόν στο Πειρατικό καράβι μας, γιατί σαλπάρουμε!


Τα χρώματα του πάρτι δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από κόκκινο, μαύρο και λευκό, οπότε όλες οι επιλογές μου προσανατολίστηκαν σ' αυτή την κατεύθυνση.

Η πρόσκληση είναι σημαντική για μένα, γιατί με αυτήν, εκτός από τις βασικές πληροφορίες για τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής του πάρτι, μπορούμε να δώσουμε στοιχεία για το θέμα και το ύφος του, ώστε οι καλεσμένοι μας να έρθουν με την κατάλληλη διάθεση και -γιατί όχι- με την κατάλληλη αμφίεση, αν το επιθυμούν. 
Πήρα λοιπόν χαρτόνι κανσόν σε ριγέ κόκκινο - μαύρο, το έκοψα σε ορθογώνια κομμάτια διαστάσεων 14 x 21 εκ. και τα δίπλωσα στη μέση. Στο εσωτερικό τους κόλλησα το κείμενο της πρόσκλησης, τυπωμένο σε κόκκινο λεπτό χαρτί, το οποίο ψαλίδισα γύρω - γύρω. Απ' έξω κόλλησα μια νεκροκεφαλή. 
Το κείμενο έλεγε: "Ο... σας προσκαλεί σε ένα ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ για να γιορτάσετε παρέα τα 8α γενέθλιά του. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα του πειρατικού καραβιού, θα αναχωρήσουν για την αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού την ... και ώρα... από την ακτή...".
Έβαλα τις προσκλήσεις σε φακέλους που είχαν επάνω τους την ίδια νεκροκεφαλή.

Πρόσκληση για το πειρατικό πάρτι.

Επειδή είναι ένα θέμα που ενδείκνυται για μεταμφίεση, ετοίμασα καπέλα και καλύμματα ματιών για όλους τους καλεσμένους. Έκοψα σε μαύρο κανσόν χαρτόνι το σχήμα που βλέπετε παρακάτω. Χρειάστηκα 2 κομμάτια για το κάθε καπέλο, τα οποία κόλλησα εσωτερικά στα πλάγια, ώστε να χωράει μέσα ένα παιδικό κεφάλι. Από το κάθε χαρτόνι βγαίνουν 6 κομμάτια, δηλαδή 3 καπέλα. Μπροστά κόλλησα μια νεκροκεφαλή και ζωγράφισα περιμετρικά μια διακεκομμένη γραμμή με άσπρο χρώμα. 
Τα κομμάτια του χαρτονιού που περίσσεψαν δεν τα πέταξα. Κόλλησα επάνω το ίδιο σχέδιο και έκοψα τα καλύμματα ματιών. Πέρασα ένα κομμάτι στρογγυλού μαύρου κορδονιού κι έτοιμα κι αυτά!

Πειρατικό καπέλο και κάλυμμα ματιού.
Ένα για κάθε καλεσμένο.

Τα καπέλα και τα καλύμματα ματιών τοποθετήθηκαν μέσα σε ένα κουτί επάνω σε ένα τραπέζι στην είσοδο του σπιτιού, ώστε μπαίνοντας οι καλεσμένοι να μεταμφιέζονται, εφόσον το επιθυμούσαν. Μαζί είχα βάλει και φαρδιές λωρίδες από άσπρο - κόκκινο ριγέ ή μαύρο ύφασμα, που μπορούσαν να τις δέσουν σαν μαντήλι στο κεφάλι, αλλά και ένα πειρατικό σημειωματάριο, όπου έγραφαν τις ευχές τους για τον εορτάζοντα.



Ορίστε εδώ, μερικά από τα παιδάκια με τα πειρατικά αξεσουάρ τους (για ευνόητους λόγους δεν φαίνονται τα πρόσωπά τους). Πολλά βέβαια, επέλεξαν να φορέσουν το κάλυμμα ματιού ως μενταγιόν, όπως βλέπετε!



Πριν ξεκινήσω να σας περιγράφω τα  στοιχεία του decor που έφτιαξα, να σας πω ότι το πάρτι προοριζόταν αρχικά για την αυλή, αλλά ο καιρός μας τα χάλασε. Έβρεχε όλο το προηγούμενο βράδυ κι έτσι το πρωί που ήταν το πάρτι, παντού υπήρχαν λάσπες και νερά. Έτσι αναγκάστηκα να στολίσω τον εσωτερικό χώρο και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό από αυτό που είχα φανταστεί αρχικά. Επίσης πολλά πράγματα που είχα φτιάξει, τελικά δεν τα χρησιμοποίησα. Αλλά ας μην παραπονιέμαι, όλα πήγαν καλά!

Βασικό στοιχείο της διακόσμησης ήταν οι νεκροκεφαλές και εννοείται ότι δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σημαίες με αυτές!
Τύπωσα λοιπόν αρκετές στα μεγέθη που με βόλευαν (επειδή είναι ασπρόμαυρο σχέδιο, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας και με απλή φωτοτυπία), τις έκοψα και τις κόλλησα πάνω σε μαύρο γκοφρέ χαρτί. Ψαλίδισα το ένα άκρο του χαρτιού, για να μοιάζει σαν σκισμένο και το άλλο άκρο το τύλιξα και το κόλλησα πάνω σε ξύλινα πηχάκια διαφόρων μηκών.

Pirate flags.

*Αν θέλετε να τοποθετήσετε τις σημαίες σταυρωτά όπως εγώ, θα πρέπει να προσέξετε ώστε στις μισές να κολλήσετε τα πηχάκια από την άλλη πλευρά.
*Μπορείτε να τις δέσετε σε κολόνες και δέντρα, να τις κολλήσετε στις πόρτες ή να τις βάλετε μέσα σε δοχεία και βάζα πάνω στα τραπέζια.

Πειρατικές σημαίες στην είσοδο.
Το ίδιο σχέδιο το κόλλησα πάνω σε μεγάλα κομμάτια μαύρου γκοφρέ χαρτιού, τα οποία προόριζα αρχικά για να "ντύσω" τη δίφυλλη αυλόπορτα, αλλά τελικά χρησιμοποίησα το ένα μόνο, ως banner στη μέσα πλευρά της πόρτας.

Banner στην πόρτα και φοίνικας από το νησί των πειρατών.

Τους φοίνικες σκόπευα να τους κολλήσω σε ένα μεγάλο εξωτερικό τοίχο, για να δώσω την εικόνα ενός νησιού με θάλασσα τριγύρω, αλλά επειδή μέσα δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, αναγκάστηκα να τους χωρίσω. Ο κορμός φτιάχτηκε από λωρίδες γκοφρέ χαρτιού σε γήινα χρώματα, τα οποία τα έπλεξα ακανόνιστα και λίγο στραβά, ενώ τα φύλλα έγιναν από πράσινο χαρτί, επίσης γκοφρέ. Ωραία πινελιά αποτέλεσαν τα μαύρα χάρτινα πουλάκια. Σε όλα χρησιμοποίησα ταινία διπλής όψης, που ευτυχώς δεν κατέστρεψε τον τοίχο.

Εδώ κι εκεί μέσα στο χώρο, κρέμασα κόκκινα μπαλόνια στα οποία κόλλησα -μαντέψτε- νεκροκεφαλές και πάλι!

Μπαλόνια, σημαίες, φοίνικες.

Επίσης, όπου μπορούσα κρέμασα μερικές από τις γιρλάντες με σημαιάκια που είχα αρχικά σκοπό να κρεμάσω στα δέντρα της αυλής.





Μερικές "τσαχπινιές" τώρα, που έφτιαξα για τον στολισμό του μπουφέ (τα μεζεδάκι, είπαμε, σε επόμενη ανάρτηση).
Πήρα 2 μικρά καφάσια (που βάζουν τα φρούτα στο σούπερ μάρκετ και μετά τα πετάνε), τα έβαψα, τα έντυσα με μαύρο γκοφρέ χαρτί και τα στόλισα λιγάκι. 

Καφάσια για τον στολισμό του μπουφέ.

Στο ένα έβαλα τα κουτάκια των χυμών, που τα είχα τυλίξει με λωρίδες χαρτιού με τυπωμένα πειρατικά σχέδια

Το καφάσι με τους χυμούς.

και στο άλλο τα πιάτα (μικρά και μεγάλα), τα ποτηράκια και διάφορα σχέδια από χαρτοπετσέτες, όλα κόκκινα.
Το καφάσι με τα πιατάκια - ποτήρια - χαρτοπετσέτες.


Το center piece του μπουφέ, δηλαδή το κεντρικό διακοσμητικό, ήταν ένα σεντούκι με τον θησαυρό των πειρατών. Το κασελάκι αυτό το είχα ήδη, οπότε απλά το γέμισα με σοκολατένια νομίσματα και διάφανες χρωματιστές καραμέλες (ήταν οι πολύτιμοι λίθοι) κι έβαλα και μια γιρλάντα από πλαστικές κόκκινες χάντρες. Εννοείται ότι δεν ξέχασα και τη νεκροκεφαλή!


Center piece: ο θησαυρός των πειρατών.

Τέλος, έφτιαξα πολλεεεεεεές οδοντογλυφίδες για τον μπουφέ, με διάφορα σχέδια. Πάρτε μια ιδέα:



Τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους, με τα κόλπα και τα καμώματα του Αρχιπειρατή!

Ο Τιμολέων Τιραμόλας.
Εμείς περάσαμε τέλεια!
Ελπίζω να σας έδωσα μερικές ιδέες  και να διοργανώσετε κι εσείς ένα υπέροχο πειρατικό πάρτι.

Καλές εμπνεύσεις!!!

* Tip
Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορείτε εύκολα να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα αρχεία.
Τα περισσότερα για το δικό μας πάρτι, τα βρήκα εδώ.

Update: 
Την ανάρτηση με το δεύτερο μέρος του Πειρατικού Πάρτι, που αφορά τον μπουφέ,  θα τη βρείτε εδώ.
Την ανάρτηση με την τούρτα  του Πειρατικού Πάρτι θα τη βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: