Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ρυζόγαλο βανίλια

Νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό, το ρυζόγαλο αποτελεί ένα γλυκό που λίγο - πολύ όλοι έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια. Ήταν εκείνα τα απογεύματα που μετά το διάβασμα ή το παιχνίδι, ζητούσαμε κάτι μας κόψει την πείνα και η μυρωδιά της κανέλας μας γαργαλούσε τη μύτη, καθώς το κουτάλι βυθιζόταν στο υπόλευκο, κρεμώδες περιεχόμενο του μπολ...

Ρυζόγαλο βανίλια.



Είχα χρόνια να φάω ρυζόγαλο και το ανέσυρα ξαφνικά από το μυαλό μου, όταν μια μέρα έψαχνα να φτιάξω κάτι θρεπτικό για το παιδί μου με το γάλα που μου περίσσεψε. Για να το κάνω λίγο ακόμα πιο νόστιμο, του έδωσα γεύση βανίλια. Από τότε το φτιάχνω συχνά. Να τι χρειάζεστε γα να το φτιάξετε κι εσείς:


Υλικά

1/2 κούπα ρύζι, κατά προτίμηση γλασέ (ή εναλλακτικά καρολίνα)
2 κούπες νερό
1 λίτρο γάλα
3/4 κούπας ζάχαρη
1 βανιλίνη
5 κοφτές κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
φλούδα ενός λεμονιού


Εκτέλεση

Χωρίς να πλύνουμε το ρύζι, το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει και να μείνει λίγο νερό.




Κρατάμε στην άκρη μισή κούπα από το γάλα και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι μαζί με τη φλούδα του λεμονιού (ακέρωτο και καλά πλυμένο) και τη βανιλίνη. Αφήνουμε να βράσει το μείγμα, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά το βράσιμο, ενώ εξακολουθούμε να ανακατεύουμε.

Διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στο γάλα που κρατήσαμε και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πήξει το ρυζόγαλο (αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά).

Αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και μοιράζουμε σε μπολάκια.


Ρυζόγαλο βανίλια με κανέλα.


Περιμένουμε να κρυώσει λίγο και το απολαμβάνουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, λίγη κανέλα από πάνω. Είναι πολύ νόστιμο χλιαρό, αλλά και κρύο από το ψυγείο. Αν δεν το καταναλώσετε αμέσως, το διατηρείτε στο ψυγείο για μερικές μέρες.

Αν δεν σας αρέσει η γεύση της βανίλιας, απλώς χρησιμοποιήστε σκέτο κορν φλάουρ.


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: