Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Τα βελούδινα τρίγωνα Πανοράματος

Ναι, αυτό το ξακουστό γλυκό, που μέσα στην απλότητα των υλικών του κρύβει τόση νοστιμιά, NAI, μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας στο σπίτι! Τα μόνα που χρειαζόμαστε είναι χρόνος, υπομονή κι αγάπη. Τα τρίγωνα αυτά δεν είναι δύσκολα, ούτε απαιτούν γνώσεις γεωμετρίας, είναι απλώς μπελαλίδικα. 
Το τραγανό και κριτσανιστό φύλλο κρούστας αγκαλιάζει τη βελούδινη κρέμα και το γυαλιστερό σιρόπι στάζει, γεμίζοντας το στόμα σας με μια πλούσια γεύση. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούν να διατηρηθούν άψογα για πολλές μέρες και πρέπει να καταναλωθούν άμεσα, μιας και το φύλλο απορροφάει γρήγορα την υγρασία της κρέμας και μαλακώνει. Αλλά πιστέψτε με: δεν θα μείνουν στο ψυγείο σας για πολύ!

Τα λατρεμένα τρίγωνα Πανοράματος!

Υλικά (για 12 μεγάλα ή 24 μικρά τρίγωνα)

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1/2 κούπα ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
2 κούπες γάλα
1 βανίλια
2 κουτ. σούπας βούτυρο σε κομματάκια

Για το φύλλο
1 συσκευασία φύλλο κρούστας (450 γρ.)
170-180 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι
1 1/3 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 κουτ. σουπ. γλυκόζη
1 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού


Εκτέλεση

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας πρώτα την κρέμα, ώστε να προλάβει να κρυώσει. Τις οδηγίες για την παρασκευή της θα τις βρείτε εδώ (κλικ). Είναι μια κρέμα που γίνεται τέλεια!

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα φύλλα. Αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλα τρίγωνα, χρησιμοποιούμε ολόκληρα τα φύλλα, ενώ για τα μικρά, κόβουμε πρώτα τα φύλλα στη μέση. Η διαδικασία διπλώματος είναι η ίδια, απλά στη δεύτερη περίπτωση, οι λωρίδες που σχηματίζονται είναι μικρότερες. Εγώ έφτιαξα τα μικρά τρίγωνα αυτή τη φορά.
Απλώνουμε ένα φύλλο, αλείφουμε το μισό με λιωμένο βούτυρο με τη βοήθεια ενός πινέλου και διπλώνουμε το άλλο μισό από επάνω.
Βουτυρώνουμε και πάλι το μισό και διπλώνουμε το άλλο μισό από επάνω, όπως και προηγουμένως, προς την ίδια κατεύθυνση.

Έχουμε κάνει το πρώτο δίπλωμα κι ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο.


















Μετά το δεύτερο δίπλωμα έχουμε αυτή τη λωρίδα.



















Σχηματίζεται έτσι μια λωρίδα, την οποία επίσης βουτυρώνουμε κατά μήκος. Σηκώνουμε την κάτω άκρη και τη διπλώνουμε, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Συνεχίζουμε τυλίγοντας τριγωνικά προς την άλλη κατεύθυνση και συνεχίζουμε έτσι διπλώνοντας όλο το φύλλο, μια δεξιά και μια αριστερά.

Διπλώνουμε την κάθε λωρίδα σε τρίγωνο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα. Τα βουτυρώνουμε γύρω - γύρω και τα τοποθετούμε σε ταψί, με την άκρη του φύλλου να βρίσκεται από κάτω.

Τα τρίγωνα βουτυρωμένα, είναι έτοιμα να μπουν στο φούρνο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι τα τρίγωνα να ροδοκοκκινίσουν καλά (περίπου 30').

Ψημένα τρίγωνα που μοσχοβολούν βούτυρο.

Περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, κόβουμε κατά μήκος την άκρη που μοιάζει σαν τσεπούλα και με αρκετή προσοχή, για να μην σπάσουν, αφαιρούμε όσο μπορούμε από το εσωτερικό, ώστε να σχηματιστούν χωνάκια.


Το χωνάκι μας είναι έτοιμο!

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε 3 - 4 λεπτά  για να πέσει η θερμοκρασία του λίγο και μετά αρχίζουμε να βουτάμε ένα - ένα τα χωνάκια για μερικά δευτερόλεπτα (περίπου 15'' - 20''). Τα αραδιάζουμε και πάλι στο ταψί, περιχύνουμε με λίγο ακόμα σιρόπι και περιμένουμε να κρυώσουν.
Μόλις είναι έτοιμα, βάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σε ένα κορνέ και τα γεμίζουμε.
Διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά μετά τη δεύτερη μέρα, μαλακώνουν αρκετά και δεν είναι πλέον τραγανά, οπότε είναι προτιμότερο να τα φτιάξετε λίγες ώρες πριν τα προσφέρετε.

Ποιος μπορεί να τους αντισταθεί;

Tip: Επειδή δεν πετάμε τίποτα, στη συνταγή αυτή μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα περισσεύματά μας. Τα θρυμματισμένα φύλλα που βγάλαμε από το εσωτερικό των τριγώνων, τα κρατάμε σε ένα μπολ.

Το περίσσευμα των φύλλων.

Αδειάζουμε μέσα το υπόλοιπο σιρόπι, προσθέτουμε και την κρέμα που περίσσεψε (γιατί όπως λένε "Καλύτερα να περισσέψει, παρά να μην φτάσει") και έχουμε ένα ακόμα γλυκό, με την ίδια γεύση με τα τρίγωνα, αλλά με άλλη όψη!

Το καλύτερό μου!!!

Καλή επιτυχία σε όποιον δοκιμάσει να τα φτιάξει!
Προσπαθήστε το, αξίζει!

Άννα

4 σχόλια:

kouklinoug@gmail.com είπε...

Συνχαρητηρια!!! εισται υπεροχη!! μπραβο σς!!!

mekanelakaipinela είπε...

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Ελπίζω να σας δίνω ιδέες!

Unknown είπε...

Πολύ ωραία συνταγή μπράβο σας.Τρελαινομαι για τρίγωνα Πανοράματος.

Unknown είπε...

Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε, ελπίζω να δοκιμάσατε να τα φτιάξατε!