Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σπιτικά κορνεδάκια

Κάποια στιγμή ήθελα να φτιάξω μερικά κεράσματα για το γραφείο και μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω κορνεδάκια. Πώς το σκέφτηκα; Μη με ρωτάτε... Ως τότε είχα δοκιμάσει μόνο από ζαχαροπλαστείο τα συγκεκριμένα γλυκάκια, οπότε το είδα σαν πρόκληση.
Το αποτέλεσμα ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητικό, θα έλεγα ότι βγήκαν πεντανόστιμα!
Βέβαια παιδεύτηκα αρκετά, γιατί τη συγκεκριμένη μέρα έτυχε να χαλάσει ο φούρνος μου και άργησα πολύ να τα τελειώσω, αλλά χαλάλι!


Εγώ σας δίνω την συνταγή, διαβάστε την και σας προτείνω να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε.

Υλικά (για 30 - 35 κορνεδάκια)

Για τα χωνάκια
1 πακέτο σφολιάτα
1 αυγό χτυπημένο
βούτυρο και αλεύρι για τα καλούπια

Για τη γέμιση
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1/2 κούπα ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
2 κούπες γάλα
1 βανίλια
2 κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια

2 φακέλους σαντιγί σε σκόνη (1 πακέτο)
400 ml γάλα

Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 βανίλια

Για το γαρνίρισμα: γλυκό κεράσι, φιλέ αμυγδάλου


Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφονται εδώ (κλικ). Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και φτιάχνουμε τα χωνάκια μας.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

Εάν δεν έχετε έτοιμα καλούπια για χωνάκια, γεγονός που θα απλούστευε τη διαδικασία, μπορείτε να κάνετε ό,τι έκανα εγώ: πήρα χωνάκια για παγωτό, τα τύλιξα με αλουμινόχαρτο και έτοιμα τα καλούπια! Χρειάστηκα 8 χωνάκια για κάθε ταψί, οπότε με 16 έκανα τη δουλειά μου, επαναχρησιμοποιώντας τα εναλλάξ.

Δημιουργία καλουπιών

















Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε προσεχτικά τα χωνάκια μας. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη σφολιάτα σε λωρίδες πάχους 1-1,5 εκ. και τυλίγουμε την κάθε μια σε ένα χωνάκι.
Προσέχουμε ώστε να μην αφήσουμε κενά κατά το τύλιγμα, μισοσκεπάζοντας την προηγούμενη στροφή της ζύμης με την επόμενη, ενώ πατάμε ελαφρά τις ενώσεις με τα δάχτυλά μας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε το άνοιγμα της σφολιάτας όταν θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο και δεν θα έχουμε διαρροές της γέμισης αργότερα.
Με ένα πινέλο αλείφουμε σχολαστικά τα χωνάκια με το αυγό και τα αραδιάζουμε στα ταψιά.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν αρκετά (περίπου 15 λεπτά). Μόλις κρυώσουν λίγο, μπορούμε να τα ξεφορμάρουμε και να ξαναχρησιμοποιήσουμε τα καλούπια, όπως είπαμε.

Χωνάκια για κορνέ.

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να πάρουν βράση για περίπου 25 λεπτά.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σαντιγί, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Παίρνουμε τη μισή ποσότητα από τη σαντιγί και την ανακατεύουμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής, που έχει ήδη κρυώσει. Αυτή την κρέμα που προκύπτει την βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να σιροπιάσουμε τα χωνάκια. Την υπόλοιπη σαντιγί την αφήνουμε στην άκρη για το γαρνίρισμα.

Όταν ετοιμαστεί το σιρόπι, περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και ενώ είναι ακόμα ζεστό, βουτάμε μέσα δυο - δυο τα χωνάκια μας για μερικά δευτερόλεπτα, τόσο ώστε να σιροπιαστούν αρκετά, αλλά να μην μαλακώσουν πολύ και διαλυθούν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Πλέον είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τα γλυκάκια μας:
Βάζουμε την κρέμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε προσεχτικά τα κορνεδάκια μας, μέχρι περίπου 0,5 εκ. κάτω από το χείλος τους. Χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη σαντιγί για να τα γαρνίρουμε και βάζουμε ένα κερασάκι ή φιλέ αμυγδάλου στην κορυφή.



Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: