Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Τα τυροπιτάκια της μαμάς

Ιδανικά για τον μπουφέ, για το πάρτι, το σχολείο, το γραφείο, την παρέα, την εκδρομή... και η λίστα δεν έχει τέλος!

Εξάλλου ποιος λέει όχι σε ένα (ένα; ναι, καλά...) νόστιμο και αφράτο, σπιτικό τυροπιτάκι, όποια ώρα της ημέρας κι αν είναι; Μια συνταγή από τις πολλές, που μου έμαθε η μαμά μου.

Τα τυροπιτάκια της μαμάς.




 Το μόνο πρόβλημα που έχω στην περιγραφή της, είναι ότι δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς την ποσότητα του αλευριού που θα χρειαστείτε. Είναι αυτό που λένε "όσο πάρει", που σημαίνει τόσο, ώστε να αποκτήσουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη, που να μπορούμε να την δουλέψουμε με τον τρόπο που θα δείτε παρακάτω. Αυτό εξαρτάται κατά πολύ από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και από το πόσο γεμάτες θα είναι οι κούπες με τα υγρά υλικά που χρησιμοποιούμε. Είναι κάτι που το μαθαίνουμε εμπειρικά, αλλά εγώ θα σας πω κι ένα κολπάκι που κάνω κι ελπίζω να σας βοηθήσω. Πάμε να δούμε;


Υλικά (για 32 τυροπιτάκια)

για τη ζύμη
1 κούπα γάλα
1 κούπα καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
600-650 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για τη γέμιση
θρυμματισμένη φέτα
1 αυγό
πιπέρι


Εκτέλεση

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα, ώστε να γίνει χλιαρό. Προσοχή, να μην καίει, γιατί θα μας καταστρέψει τη μαγιά και η ζύμη δεν θα φουσκώσει!
Ρίχνουμε το γάλα σε ένα λεκανάκι και διαλύουμε τη μαγιά με το χέρι μας. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συγχρόνως με το χέρι μας, μέχρι να δημιουργηθεί μια αρκετά σφιχτή ζύμη. Όπως πάντα, στις ζύμες κρατάμε λίγο από το αλεύρι στην άκρη, ζυμώνουμε και κρίνουμε στο τέλος αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη πλάθοντας μπαλίτσες. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φουσκώσει.



Σ' ένα βαθύ πιάτο σπάμε το αυγό, κρατώντας λίγο από τον κρόκο του σε ένα φλιτζάνι (θα τον χρησιμοποιήσουμε στο τέλος για να γυαλίσουμε από πάνω τα τυροπιτάκια μας). Το χτυπάμε ελαφρά μ' ένα πιρούνι και προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και αρκετό μαύρο πιπέρι.Επίσης για τη φέτα δεν σας δίνω ποσότητα, γιατί δεν είναι κάτι που επηρεάζει τη συνταγή, αλλά εξαρτάται από τα γούστα μας.



Παίρνουμε τη μια μπάλα ζύμης και την απλώνουμε με τα χέρια, δημιουργώντας ένα στρογγυλό φύλλο, το οποίο το κόβουμε σε 8 τρίγωνα κομμάτια όπως φαίνεται στην εικόνα:




Παίρνουμε το κάθε τριγωνάκι ζύμης και αφού το πιέσουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να πλατύνει, βάζουμε μια μικρή κουταλιά γέμισης στη φαρδιά του πλευρά. Κλείνουμε γύρω - γύρω για να μην φύγει η γέμιση και συνεχίζουμε τυλίγοντας.




Τα τοποθετούμε στο ταψί με λίγη απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν.
Παίρνουμε τον κρόκο που είχαμε κρατήσει στο φλιτζάνι και αφού τον αραιώσουμε με λίγο νερό, με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε τα τυροπιτάκια μας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.




TIP 1: Η ζύμη θα πρέπει στο τέλος του ζυμώματος να είναι αρκετά αφράτη, αλλά κάπως σφιχτή, για να μπορούμε να τη δουλέψουμε. Εγώ καταλαβαίνω ότι είναι εντάξει, όταν κρατώντας την στην παλάμη μου, μπορώ με ένα μαχαίρι να δημιουργήσω μια εμφανή, βαθιά μαχαιριά, χωρίς η ζύμη να κολλάει επάνω του.

TIP 2: Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε κάθε είδους πιτάκι, αν αντικαταστήσουμε τη γέμιση με λουκανικάκια, ζαμπόν - τυρί, τυρί - μανιτάρια - πιπεριές, ακόμα και πραλίνα φουντουκιού (αντιστρέφοντας τις ποσότητες αλατιού - ζάχαρης) ή μαρμελάδα. Φαντασία να υπάρχει!

Καλή επιτυχία σε όποιον δοκιμάσει να τα φτιάξει!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Αννούλα!!!Ανέδειξε τις Βορειοελλαδείτικες συνταγές.
Έτσι ονομάζω και εγώ αυτήν την συνταγή αφού μου την έμαθε και η δική μου μαμά!!!Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη!
Όποιος έχεις δοκιμάσει αυτή τη συνταγή μου την ζητάει για να την φτιάξει και φυσικά έχει την ίδια επιτυχία...

Dim

mekanelakaipinela είπε...

Ευχαριστώ πολύ Dim για το όμορφο σχόλιο! :-)

Ανώνυμος είπε...

Ναι μπραβο, τετοια να αναδεικνυετε εσεις, κι αναθεμα αν θα αναδειξουμε εμεις ποτε κορμι σε παραλια.

mekanelakaipinela είπε...

Χαχαχα! Είμαστε πολλοί, μην ανησυχείς!

sofi είπε...

Εύκολα και πολύ νόστιμα. Μπράβο!!!

sofi

mekanelakaipinela είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσαν sofi!!!