Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ταμπουλέ (σαλάτα με πλιγούρι)

Έχει γίνει από τις αγαπημένες μου σαλάτες τους τελευταίους μήνες. Είναι μια αραβική συνταγή (tabouleh), που ταιριάζει όμως στις δικές μας γεύσεις, μιας και όλα της τα υλικά είναι πολύ συνηθισμένα στην ελληνική κουζίνα.

Είναι νόστιμη, δροσερή και χορταστική και μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα πλήρες γεύμα.
Το πλιγούρι για όσους δεν το ξέρουν, δεν είναι τίποτε άλλο από σπασμένους κόκκους σιταριού. Φυσικό τρόφιμο, με υψηλή διατροφική αξία.

Δροσερή σαλάτα Ταμπουλέ.


Υλικά

150 γρ. πλιγούρι μέτριο
1 μεγάλη ντομάτα
1 αγγούρι ή 10 αγγουράκια τουρσί
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
χυμό από ένα μικρό λεμόνι
ξύσμα λεμονιού (από ακέρωτο λεμόνι)
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το πλιγούρι και το σκεπάζουμε με χλιαρό νερό. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και περιμένουμε 30' - 60', μέχρι το πλιγούρι να φουσκώσει και να μαλακώσει (το δοκιμάζουμε).

Σουρώνουμε το πλιγούρι για να φύγει το περιττό νερό.

Σουρώνουμε το πλιγούρι.

Κόβουμε σε κυβάκια τη ντομάτα, το αγγούρι και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το πλιγούρι με τη ντομάτα, το αγγούρι, το χυμό του λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε απαλά.

Στο τέλος πασπαλίζουμε με το ξύσμα του λεμονιού και πριν σερβίρουμε ρίχνουμε από πάνω και το ελαιόλαδο. Το λάδι μπαίνει στο τέλος, γιατί αν μείνει πολύ ώρα, μαυρίζει και μαραίνει τα πράσινα μυρωδικά.

Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια: