Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ηπειρώτικο κοσμιρί

Πρόκειται για μια συνταγή που μου έδωσε πριν καιρό η φίλη μου η Τζένη, η οποία την είχε μάθει με τη σειρά της από τη μαμά της. Από τότε την έχω φτιάξει ουκ ολίγες φορές και πάντα γίνεται ανάρπαστη.

Είναι ένα ζυμαράκι αφράτο και μοσχοβολιστό, που θυμίζει τυρόψωμο, αλλά στην πιο "πιτένια" εκδοχή του. Θέλετε να μάθετε πώς το φτιάχνω;

Ηπειρώτικο κοσμιρί.



Υλικά (για ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου)

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα γάλα
1 αυγό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
αλάτι
φέτα θρυμματισμένη
λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά)
(αν χρειαστεί, λίγο νερό)


Εκτέλεση

Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε το αλεύρι, το αυγό και το γιαούρτι. Αφού ζεστάνουμε λίγο το γάλα, ώστε να γίνει χλιαρό (προσοχή: να μην καίει) και διαλύσουμε σ' αυτό τη μαγιά, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Λίγο πριν ομογενοποιηθούν τελείως τα υλικά, πασπαλίζουμε και τη θρυμματισμένη φέτα, όση μας αρέσει και αναλόγως ρυθμίζουμε και την ποσότητα του αλατιού που θα βάλουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό κατά το ζύμωμα ή αν η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.


Στη συνέχεια λαδώνουμε το ταψί του φούρνου, το πασπαλίζουμε με σουσάμι και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα με τα δάχτυλα τη ζύμη.
Πασπαλίζουμε από πάνω κι άλλη τριμμένη φέτα, σουσάμι κι αν θέλουμε στάζουμε λίγο ελαιόλαδο.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς  Κελσίου στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι το κοσμιρί μας να ροδοκοκκινίσει.



Καλή επιτυχία σε όποιον το δοκιμάσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: