Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Σάλτσα πίτσας

Συνεχίζοντας την προηγούμενη ανάρτησή μου για τη ζύμη πίτσας με γάλα, θα σας πω και πώς φτιάχνω τη σάλτσα για το λαχταριστό αυτό έδεσμα.Ετοιμάζεται γρήγορα , είναι πολύ γευστική και δίνει τη νοστιμιά στην πίτσα. Βέβαια υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο στο είδος, όσο και στην ποσότητα των υλικών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα με τα γούστα μας. Οι ποσότητες που σας δίνω εδώ, είναι ενδεικτικές.

Σάλτσα ντομάτας για πίτσα.



Υλικά

1 1/2 κούπα φρέσκια (ή συσκευασμένη) τριμμένη ντομάτα
2-3 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
3 κουτ. σούπας κέτσαπ ή μια πρέζα ζάχαρη
1 κουτ. γλ. πάπρικα γλυκιά
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ρίγανη
βασιλικός
αλάτι
πιπέρι
μπούκοβο (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Βάζουμε την τριμμένη ντομάτα σε μια μικρή κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ώστε να εξατμιστούν λίγο τα υγρά της. Αυτό βοηθάει στο να μην πιτσιλάει πολύ μετά η σάλτσα κατά το βράσιμο.  Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα να πήξει και να "δέσει".
Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Αυτό ήταν!


Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα την ώρα που περιμένουμε τη ζύμη να φουσκώσει κι έτσι θα έχει προλάβει να κρυώσει μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Αφού λαδώσουμε το ταψί μας, απλώνουμε επάνω τη ζύμη με τα δάχτυλά μας κι από πάνω απλώνουμε μια λεπτή στρώση σάλτσας, προσέχοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά της, αφήνοντας μόνο 1-2 εκατοστά περιμετρικά.
Στο μεταξύ ανάβουμε τον φούρνο μας στη μέγιστη θερμοκρασία του.

Η βάση της πίτσας.


Αφού έχουμε έτοιμη τη βάση της πίτσας μας, μπορούμε πλέον να αυτοσχεδιάσουμε, προσθέτοντας τα υλικά της αρεσκείας μας. Στη φωτογραφία βλέπετε μια πίτσα που έφτιαξα με δυο διαφορετικές γεύσεις.
Για την πρώτη έστρωσα με τη σειρά: λεπτές φέτες αλλαντικού, τριμμένο κασέρι, ροδέλες κόκκινης και πράσινης πιπεριάς, φέτες μανιταριών και πάλι τριμμένο κασέρι και κεφαλοτύρι.
Για την δεύτερη έστρωσα με τη σειρά: τριμμένη φέτα, κόκκινη πιπεριά και ροδέλες ξερού κρεμμυδιού (συνήθως βάζω και ψιλοκομμένες ελιές).

Η πίτσα πριν μπει στο φούρνο.

Αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι ο φούρνος μας έχει ζεσταθεί καλά (στη μέγιστη θερμοκρασία του, όπως έγραψα και πιο πάνω), βάζουμε μέσα το ταψί με την πίτσα και την αφήνουμε να ψηθεί μόλις για 12-14 λεπτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο, αρκεί ο φούρνος να είναι καυτός. Ο χρόνος αυτός επαρκεί για να ψηθεί η ζύμη μας και να λιώσουν τα τυριά, χωρίς η πίτσα να "κοκαλώσει".
(Ευχαριστώ την φίλη μου Αφροδίτη, που μου έχει πει αυτό το κόλπο).

Και η πίτσα είναι έτοιμη για να την απολαύσετε!

Πίτσα - κόλαση!
Με πλούσια γέμιση.

Καλή επιτυχία σε όποιον τη δοκιμάσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: