Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Εύκολη τριφτή μηλόπιτα

Εύκολη και πεντανόστιμη μηλόπιτα σας έχω για σήμερα!
Είναι από τα λίγα γλυκά με φρούτα που με ξετρελαίνουν τόσο πολύ. Μοσχοβολιστή και ζουμερή, κερδίζει όλους όσους τη δοκιμάσουν. Επίσης αποτελεί και μια καλή λύση για να αξιοποιήσουμε τα μήλα που έχουμε ξεχάσει στο βάθος του ψυγείου και έχουν αρχίσει να μαραίνονται λίγο.


Εύκολη τριφτή μηλόπιτα.




Υλικά

Για τη ζύμη
500 γρ. φαρίνα (1 συσκευασία)
1 πακέτο μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 του ποτηριού ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
5-6 μέτρια μήλα
2/3 του ποτηριού ζάχαρη
αρκετή κανέλα

Εκτέλεση

Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λίγο σφιχτή και εύπλαστη ζύμη.
Τη χωρίζουμε στη μέση: τη μισή τη στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ και την υπόλοιπη την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να σφίξει.
Αφού καθαρίσουμε πολύ καλά τα μήλα, τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα στρώνουμε στο ταψί και στη συνέχεια τρίβουμε από επάνω την υπόλοιπη ζύμη (που είχαμε βάλει στο ψυγείο), περνώντας την από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, έτσι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του μήλου. Στο τέλος πασπαλίζουμε από επάνω, αν θέλουμε, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνεια της μηλόπιτας.


TIP:  Το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε καθορίζει το πάχος που θέλουμε να έχει στο τέλος η μηλόπιτα. Εγώ επιλέγω πάντα μέτριο μέγεθος, που εξασφαλίζει την ιδανική αναλογία ζύμης - γέμισης στις μπουκιές μας και βοηθάει και στο σωστό ψήσιμο.


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: