Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Κουπ πατ για μπισκότα DIY

Ένα από τα πιο εύκολα και δημοφιλή κεράσματα για μικρά και μεγάλα παιδιά, είναι τα μπισκότα. Η διαδικασία παρασκευής τους είναι απλή και μπορούμε να τα φτιάξουμε σε διάφορα σχήματα και χρώματα, ανάλογα με την περίσταση. Το σχήμα το δίνουμε στα μπισκότα με τη βοήθεια κάποιων εργαλείων που ονομάζονται κουπ πατ (cookie cutters) και είναι ειδικά καλούπια με τα οποία κόβουμε τη ζύμη και την ζαχαρόπαστα.

Χειροποίητα κουπ πατ για μπισκότα.

Τι γίνεται όμως αν δεν έχουμε στη διάθεσή μας τέτοια εργαλεία; Σας έχω τη λύση: τα φτιάχνουμε μόνοι μας πολύ εύκολα και οικονομικά, με τον τρόπο που θα σας δείξω παρακάτω.

Υλικά

1 αλουμινένιο ορθογώνιο ταψάκι μιας χρήσης (το μεγάλο μέγεθος)
ψαλίδι
συρραπτικό


Εκτέλεση

Παίρνουμε το ταψάκι και με τη βοήθεια του ψαλιδιού κόβουμε  γύρω - γύρω τα πλαϊνά, ώστε να μας μείνει μόνο ο πάτος του. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί οι άκρες είναι πολύ κοφτερές και υπάρχει κίνδυνος κοψίματος.


Αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης.

Αφού κόψουμε τη βάση του ταψιού, την ισιώνουμε για να φύγουν τα σχέδια που τυχόν έχει, με τη βοήθεια ενός αντικειμένου, όπως είναι για παράδειγμα ένα βιβλίο με χοντρό εξώφυλλο, το οποίο το περνάμε από επάνω ασκώντας πίεση.

Η βάση του ταψιού.

Κόβουμε λωρίδες πάχους περίπου 5εκ. από την πλευρά που μας βολεύει, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχει το κουπ πατ (για πιο μικρά διαλέγουμε το πλάτος, για μεγαλύτερα διαλέγουμε το μήκος). Διπλώνουμε την κάθε λωρίδα από τη μια πλευρά κατά μήκος, περίπου στο 1,5 εκ. Αυτό θα είναι το επάνω μέρος του κουπ πατ, που θα πιέζουμε με την παλάμη μας για να κόψουμε τη ζύμη, οπότε το διπλώνουμε προς τα μέσα για να μην είναι αιχμηρό. 
Ενώνουμε τις δυο άκρες περνώντας τη μία μέσα την άλλη και κλείνουμε με το συρραπτικό. Έχουμε έτσι έναν κλειστό κύκλο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:


Αυτή είναι η βασική διαδικασία. Στη συνέχεια δίνουμε στα κουπ πατ μας τα σχήματα που θέλουμε. Αν σας βολεύει διαφορετικά, μπορείτε πρώτα να δώσετε το σχήμα, να κόψετε το κομμάτι που ίσως  περισσεύει και μετά να ενώσετε τις άκρες.
Φαντασία να υπάρχει!

Χειροποίητα κουπ πατ σύννεφο και αστέρι.


Χειροποίητα κουπ πατ τουλίπα, καρδιά και τετράγωνο.

Τα αποθηκεύουμε σε ένα κουτί για να μην χαλάσει το σχήμα τους, αλλά μπορούμε αν θέλουμε, να τους δίνουμε κάθε φορά και άλλο σχήμα, δεν είναι για μια χρήση. Κόβουμε ζύμη μπισκότων, ζαχαρόπαστα, αλλά και φέτες τυριών και αλλαντικών, για αλμυρά εδέσματα.

Τα έχω χρησιμοποιήσει σε διάφορες περιστάσεις, μια από τις οποίες ήταν και το πάρτι με θέμα Scooby Doo (φαντασματάκια και κόκαλα).




Ευχαριστώ την αναγνώστρια του blog κ. Ανδρεάννα Μ. γιατί με αφορμή το μήνυμά της για το πάρτι αυτό, έκανα τη συγκεκριμένη ανάρτηση! 

Καλές δημιουργίες!

Υ.Γ. Πατώντας εδώ βρίσκετε συνταγή για μπισκότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: