Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα και ένα μπισκοτόδεντρο!

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, οι κουζίνες μας παίρνουν φωτιά!
Είναι τόσα αυτά που θέλω να φτιάξω, αλλά δυστυχώς ο χρόνος είναι περιορισμένος. Δεν αμέλησα όμως και φέτος, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μου.


Με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε και ένα νόστιμο μπισκοτόδεντρο, αν θέλουμε!


Η συνταγή είναι απλή και εύκολη...

Υλικά

150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
2 αυγά 
2 βανίλιες
1 κουτ. γλ. baking powder
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο) 

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν τα υλικά ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το baking powder. Θα αποκτήσουμε μια μαλακιά ζύμη, που μπορεί να κολλάει λίγο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας προβληματίσει.

Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και κυλώντας από πάνω τον πλάστη, ανοίγουμε σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού. Έτσι όπως είναι μέσα στις λαδόκολλες το φύλλο, το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να παγώσει η μαργαρίνη. 

Tip #1: Μπορούμε αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε από την προηγούμενη μέρα και να αφήσουμε τη ζύμη όλο το βράδυ στο ψυγείο, δεν μας πειράζει καθόλου.
Tip #2: Αν δεν χωράει το φύλλο στο ψυγείο μας, το αφήνουμε σαν μπάλα, απλά όταν θα το βγάλουμε από το ψυγείο, θα πρέπει να το δουλέψουμε ζυμώνοντας λίγο με τα χέρια, ώστε να μπορούμε να το ανοίξουμε πιο εύκολα στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον πλάστη και τις λαδόκολλες.

Κόβουμε τα μπισκότα στα σχήματα που θέλουμε με τη βοήθεια κουπ - πατ και τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα, για 13-15 λεπτά. Μόλις ροδίσουν στις άκρες είναι έτοιμα, μην περιμένετε να πάρουν χρώμα.

Τα βάζουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως και μετά περνάμε στο στόλισμα...

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με γλάσο άχνης.

Μπορείτε να στολίσετε τα μπισκότα σας με ζαχαρόπαστα (συνταγή εδώ).

Μια άλλη πολύ ωραία και εύκολη λύση, είναι αυτή που έκανα κι εγώ, με το γλάσο άχνης.

Γλάσο άχνης

2 κούπες ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
6-7 κουτ. γλ. νερό
1 βανίλια
χρώμα ζαχαροπλαστικής

Βάζουμε την άχνη και τη βανίλια σε ένα μπολ και προσθέτουμε σταδιακά το νερό κουταλιά - κουταλιά και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Θα πρέπει να κάνουμε το γλάσο αρκετά πηχτό, για να στέκεται και να μην τρέχει πολύ. Αν θέλουμε να προσθέσουμε και χρώμα ζαχαροπλαστικής, θα πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι θα αραιώσει κι άλλο το γλάσο μας, οπότε θα πρέπει να βάλουμε αρχικά μικρότερη ποσότητα νερού.


Απλώνουμε το γλάσο πάνω στα μπισκότα και το αφήνουμε για περίπου 2 - 3 ώρες, μέχρι να στεγνώσει καλά. Μπορούμε Όσο είναι ακόμα υγρό, να προσθέσουμε τρούφα, καραμελάκια κι ό,τι άλλο φανταστούμε, για να τα ομορφύνουμε! 

Αυτά τα μπισκοτάκια τα φτιάξαμε για τους συμμαθητές του γιου μου στο σχολείο.








Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με γλάσο άχνης.


Αν έχετε κουπάτ σε σχήμα αστεριού σε διάφορα μεγέθη, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα μπισκοτόδεντρο, στοιβάζοντας τα μπισκότα το ένα πάνω στο άλλο, ξεκινώντας από το μεγαλύτερο και καταλήγοντας στο μικρότερο. Ενδιάμεσα τα "κολλάτε" με το γλάσο άχνης.

Μπισκοτόδεντρο

Αν πασπαλίσουμε άχνη από επάνω (όταν στεγνώσει το γλάσο) το κάνουμε πιο χιονισμένο!

Χιονισμένο μπισοτόδεντρο.

Καλές γιορτές σε όλους!




Δεν υπάρχουν σχόλια: