Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα

Το Πάσχα πλησιάζει και η μυρωδιά που έχω συνδέσει άμεσα με αυτή τη γιορτή, είναι φυσικά η μοσχοβολιά των φρεσκοψημένων τσουρεκιών, που όμοιά τους δεν υπάρχει! Λατρεύω τα τσουρέκια, ιδιαίτερα όταν η ζύμη τους σχηματίζει ίνες, που ξεχωρίζουν όταν τα κόβεις με το χέρι. Και δεν χρειάζεται να περιμένουμε μια συγκεκριμένη εποχή για να τα απολαύσουμε. Το τσουρέκι είναι ένα υπέροχο έδεσμα για όλο τον χρόνο και για όλες τις περιστάσεις: για τον καφέ, για την εκδρομή, για κολατσιό, σκέτο, με πραλίνα, με μαρμελάδα και τόσους άλλους συνδυασμούς.

Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές, αλλά τα τελευταία χρόνια έχω καταλήξει στη γνωστή συνταγή με το ζαχαρούχο γάλα, η οποία όμως εμφανίζεται με πολλές παραλλαγές. Πάμε να δούμε ποια ακολουθώ εγώ.

Η δόση αυτή βγάζει γύρω στα 8 μέτρια τσουρέκια, οπότε αν θέλετε λιγότερα, μπορείτε να κάνετε τη μισή. Διατηρούνται πολύ καλά και στην κατάψυξη κλεισμένα σε σακούλες.

Υλικά

(όπου αναφέρω τη λέξη "κουτί", εννοώ το κουτί από το ζαχαρούχο γάλα, το οποίο το χρησιμοποιούμε ως μονάδα μέτρησης)

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

3 κουτιά ζάχαρη 

6 αυγά

2 βανίλιες

************

200 γρ. νωπή ή 7 φακελάκια ξηρή μαγιά 

3 κουτιά χλιαρό νερό

************

3 κιλά αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκια

1 κ.γλ. baking powder

1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γλ. κακουλέ αλεσμένο

4 κ.γλ. μαχλέπι αλεσμένο

1 κ.γλ. μαστίχα αλεσμένη (προαιρετικά)

 2 κουτιά λιωμένο βούτυρο ή μινερβίνη

αυγό για το άλειμμα

σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 4 πρώτα υλικά και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. ΠΡΟΣΟΧΗ: το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά και τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν.

Η διαλυμένη μαγιά για τα τσουρέκια.

Ρίχνουμε το χλιαρό μείγμα της κατσαρόλας στη λεκάνη με τη μαγιά και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο. Ξεκινάμε το ζύμωμα και σιγά - σιγά προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο, κάνοντας διπλώματα στη ζύμη. Κάθε φορά που η ζύμη απορροφάει το βούτυρο, προσθέτουμε λίγο ακόμα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλο.
Σε αυτή τη φάση, μπορούμε να συνεχίσουμε για αρκετή ώρα το ζύμωμα στο χέρι ή να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ. Επειδή η ποσότητα της ζύμης είναι μεγάλη και δεν χωράει στον κάδο του μίξερ, πρέπει να την χωρίσουμε σε 2 ή 3 μέρη και να χρησιμοποιήσουμε τον γάντζο ζυμώματος. Ζυμώνουμε το κάθε κομμάτι χωριστά, μέχρι να γίνει ομοιογενές και λείο και στο τέλος τα ενώνουμε όλα μαζί.

Ζύμη πριν το φούσκωμα.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες, να φουσκώσει πολύ καλά. Μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο χρόνο, ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχουμε στο χώρο.

Φουσκωμένη ζύμη τσουρεκιού.
Φουσκωμένη ζύμη τσουρεκιού.

Όταν η ζύμη φουσκώσει καλά, την πιέζουμε με τα δάχτυλα για να καθίσει λίγο και πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε. 


Τα τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα και τα αφήνουμε 30' - 60' για να φουσκώσουν και πάλι. Προσέχουμε ώστε στο κάθε ταψί να έχουμε τσουρέκια ίδιου μεγέθους, για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Φουσκωμένα τσουρέκια.

Αλείφουμε την επιφάνειά τους με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 20 '- 25' ή στον αέρα στους 160-170 βαθμούς για 25'-30'. Οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί και μεταβάλλονται ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθος των τσουρεκιών.

Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα.

Τσουρέκια με ίνες στη ζύμη.

Μπορούμε να τα γεμίσουμε με πραλίνα, αν θέλουμε: Παίρνουμε το κάθε "κορδόνι" ζύμης και το ανοίγουμε να γίνει πλακέ, όπως στη φωτογραφία. Βάζουμε πραλίνα κατά μήκος της ζύμης, το κλείνουμε και συνεχίζουμε κανονικά το πλάσιμο. 

Γεμιστό τσουρέκι.

Προτιμώ να κάνω γεμιστά ατομικά τσουρεκάκια, που είναι ένα ωραίο πρωινό για το σχολείο.


Ατομικά τσουρεκάκια.

Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα.

Καλή επιτυχία!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια: