Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Αποξηραμένο ξύσμα εσπεριδοειδών

Το άρωμα των εσπεριδοειδών είναι τόσο έντονο και χαρακτηριστικό, που σε όποια δημιουργία μας κι αν προσθέσουμε το ξύσμα τους, της δίνει ιδιαίτερη μοσχοβολιά. 

Επειδή είναι δύσκολο να βρεθεί ανά πάσα στιγμή ξύσμα από εσπεριδοειδή, θα σας δείξω έναν εύκολο τρόπο για να το έχουμε πάντα στη διάθεσή μας.

Αποξηραμένο ξύσμα εσπεριδοειδών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποίησα ξύσμα από περγαμόντο, αλλά εννοείται ότι μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία για όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια κ.λπ.), μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς. Προσοχή: Είναι πολύ σημαντικό να είναι ακέρωτα.

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα μας με ένα σφουγγαράκι, για να φύγουν οι σκόνες και άλλες πιθανές βρωμιές. Σκουπίζουμε πολύ σχολαστικά την επιφάνειά τους με μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας, για να μη μείνει υγρασία. 
Στη συνέχεια τρίβουμε γύρω - γύρω όλη την επιφάνειά τους στη λεπτή πλευρά του τρίφτη ή στον ειδικό τρίφτη για ξύσμα. Προσέχουμε ώστε να πάρουμε μόνο το χρωματιστό μέρος της φλούδας και όχι το λευκό.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το ξύσμα σε μια λαμαρίνα φούρνου, αφού πρώτα στρώσουμε επάνω της ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. 

Ξύσμα πριν αποξηραθεί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 80 βαθμούς Κελσίου για 50-60 λεπτά. Ανά διαστήματα ελέγχουμε το ξύσμα και το ανακατεύουμε, ώστε να αφαιρεθεί ομοιόμορφα η υγρασία του. Όταν στεγνώσει τελείως, το αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσει και μετά το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο. Αποθηκεύεται σε ντουλάπι και δίνει υπέροχο άρωμα σε κέικ, μπισκότα, τσουρέκια, κρέατα και σε τόσες άλλες γευστικές δημιουργίες.


Αποξηραμένο ξύσμα εσπεριδοειδών.

Ετοιμάστε το και κάντε το σπίτι σας να μοσχοβολήσει!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: