Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Σύκο γλυκό του κουταλιού (συκαλάκι)

Πόσα υπέροχα φρούτα έχουμε στη χώρα μας που γίνονται πεντανόστιμα γλυκά κουταλιού! Ένα από αυτά είναι και το καταπληκτικό συκαλάκι. Η εποχή που το φτιάχνουμε είναι από τα τέλη Απριλίου, μέχρι και τα τέλη Μαΐου. Χρησιμοποιούμε άγουρα άγρια σύκα, που τα βρίσκουμε αυτή την περίοδο.

Συκαλάκι γλυκό κουταλιού
Συκαλάκι γλυκό κουταλιού.

Πρέπει να προσέξουμε στο μάζεμά τους και να φοράμε γάντια, γιατί το γάλα και τα φύλα της συκιάς, όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, μας προκαλούν φαγούρα. Τα σύκα πρέπει να είναι σκληρά, χωρίς σημάδια ή χτυπήματα.

Υλικά

1κ. άγουρα σύκα (περίπου 60 κομμάτια)
3+1 κ.σ. ξινό (κιτρικό οξύ)
60 γαρύφαλλα
Για το σιρόπι
1.700 γρ. ζάχαρη
1.400 γρ νερό
2 κ.σ. γλυκόζη
2 βανίλιες 
2 κ.σ. χυμό ή σάλτσα λεμονιού (το κίτρινο μπουκάλι που βρίσκουμε στο super market)

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά τα σύκα και πετάμε όσα είναι κιτρινισμένα ή χτυπημένα. Με ένα μυτερό μαχαιράκι και φορώντας γάντια, κόβουμε από κάθε σύκο το κοτσάνι και καθαρίζουμε το κάτω μέρος, όπως στη φωτογραφία.












Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε 2 τρύπες γύρω από το κοτσάνι, 2 στο κάτω μέρος και 4 γύρω - γύρω.  Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκανάκι με νερό, διαλύουμε τις 3 κουταλιές της σούπας ξινό και ρίχνουμε τα σύκα. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην επιπλέουν και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες.














Ξεκινάμε το ξεπίκρισμα:
Σουρώνουμε τα σύκα και τα βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, για 6-7 λεπτά. 
Σουρώνουμε και βράζουμε για δεύτερη φορά για 6-7 λεπτά σε ήδη ζεστό νερό, που έχουμε προσθέσει και μια κουταλιά ξινό. 
Σουρώνουμε και βράζουμε για τρίτη φορά, μέχρι τα σύκα να τρυπιούνται με μία οδοντογλυφίδα ή πιρούνι και να πέφτουν εύκολα όταν τα κουνάμε (δηλαδή να μην μένουν καρφωμένα επάνω στην οδοντογλυφίδα).


Αδειάζουμε τα σύκα σε κρύο νερό και περιμένουμε να κρυώσουν λίγο.


Μόλις κρυώσουν, παίρνουμε το κάθε σύκο στη χούφτα μας και το στίβουμε, ώστε να βγει από μέσα όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα από το νερό που έχουν κρατήσει. Οι τρύπες που είχαμε κάνει βοηθούν σε αυτό, αλλά προσέχουμε να μην βάλουμε πολλή δύναμη και τα διαλύσουμε. Τα σύκα θα έχουν πάρει αυτή τη μορφή:


Στο κάτω μέρος του κάθε σύκου μπήγουμε από ένα γαρύφαλλο. Μην ανησυχείτε για την όψη τους. Μόλις τα βάζουμε στο σιρόπι, το σχήμα τους επανέρχεται.
Όση ώρα κάνουμε την παραπάνω διαδικασία, ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη σε μέτρια φωτιά. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, μετράμε 10 λεπτά και μετά ρίχνουμε μέσα τα σύκα για άλλα 10 λεπτά, χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά. Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για όλο το βράδυ.


Την άλλη μέρα προσθέτουμε στην κατσαρόλα 2 βανίλιες και τη σάλτσα λεμονιού και βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Όταν είναι έτοιμο και όσο είναι ακόμα καυτό, το τοποθετούμε σε καθαρά γυάλινα βάζα, που τα κλείνουμε καλά και τα αφήνουμε γυρισμένα ανάποδα, μέχρι να κρυώσουν.
Το γλυκό είναι έτοιμο να το απολαύσουμε, είτε σκέτο



είτε μέσα σε άλλα γλυκά, για να δώσει γεύση, όπως για παράδειγμα σε ένα παγωτό.


Και φυσικά μπορούμε να το προσφέρουμε σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο!



Καλή επιτυχία σας εύχομαι!




Δεν υπάρχουν σχόλια: