Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Εύκολη Λαγάνα

Λαγάνα, αυτό το ιδιαίτερο, πεπλατυσμένο ψωμί, με μπόλικο σουσάμι από επάνω, που φτιάχνεται την Καθαρά Δευτέρα και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής. Έχει περίοπτη θέση στο τραπέζι εκείνης της ημέρας και συνοδεύει άριστα τον ταραμά, τις ελιές, τον χαλβά και όλα τα νηστίσιμα (και όχι μόνο) εδέσματα.

Λαγάνα

Κι αν έχετε την εντύπωση ότι πρόκειται για μια δύσκολη παρασκευή, είμαι εδώ για να σας αλλάξω γνώμη. Πάμε να σας δείξω λοιπόν, πώς να φτιάξετε εύκολα, νόστιμη λαγάνα για την φετινή Καθαρά Δευτέρα.


Σπιτική λαγάνα, εύκολα στο τραπέζι σας.

Υλικά για 2 Λαγάνες

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 100 γρ. που τα αφήνουμε στην άκρη για το άνοιγμα
500 ml χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γλ. αλάτι

Για την επάλειψη 
150  γρ. σουσάμι
100 ml νερό
1 κ.γλ. ζάχαρη ή μέλι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Περιμένουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε λίγο τα υλικά. Τέλος ρίχνουμε και το αλάτι και ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Δεν θα χρειαστεί πολύ ζύμωμα, απλώς να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, που μπορεί να κολλάει λίγο στα χέρια, αλλά αυτό δεν μας πειράζει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο από το αλεύρι που έχουμε στην άκρη για το άνοιγμα, για να ξεκολλήσουμε τη ζύμη που ίσως έχει μείνει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα ή μια μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό είναι και το μόνο χρονοβόρο μέρος της συνταγής. Φυσικά μπορείτε να γλιτώσετε την αναμονή, ετοιμάζοντας το ζυμάρι από την προηγούμενη μέρα και βάζοντάς το στο ψυγείο, όπου θα φουσκώσει κανονικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Φουσκωμένο ζυμάρι.

Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το πιέζουμε λίγο με τα δάχτυλα να ξεφουσκώσει και το χωρίζουμε στη μέση. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και δουλεύουμε το κάθε κομμάτι ζυμώνοντάς το πάνω στο αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί σε αυτό τόση ποσότητα αλευριού, ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας. Ανοίγουμε τη ζύμη στο σχήμα της λαγάνας και την τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αν θέλουμε να βγει η λαγάνα μας  τραγανή, θα δώσουμε πιο λεπτό σχήμα, οπότε μπορεί να χρειαστούμε 2 διαφορετικά ταψιά.


Σε ένα μπολ διαλύουμε τη ζάχαρή ή το μέλι στο νερό και περνάμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της κάθε λαγάνας. Από πάνω ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι και το πιέζουμε ελαφρώς με την παλάμη μας, για να κολλήσει.
Περιμένουμε 15-20 λεπτά να φουσκώσει πάλι λίγο το ζυμάρι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-220 βαθμούς στον αέρα. Πριν βάλουμε το ταψί στον φούρνο, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη μέχρι κάτω, ώστε να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα στην επιφάνεια.

Λαγάνες έτοιμες για τον φούρνο.

Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά τους. Ο χρόνος που απαιτείται ποικίλλει ανάλογα με το πάχος της ζύμης και τον φούρνο, αλλά να υπολογίζετε περίπου στα 20 λεπτά.

Ροδοψημένες λαγάνες.

Η μυρωδιά της φρεσκοψημένης ζύμης που θα κατακλύσει το σπίτι σας, είναι απερίγραπτη! Γι' αυτό και μόνο, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε.

Εύκολη σπιτική λαγάνα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!






Δεν υπάρχουν σχόλια: