Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Κουρκουμπίνια τραγανά

Αχ, τα κουρκουμπίνια!
Αυτές οι μικρές, τραγανές, σιροπιασμένες και πεντανόστιμες μπουκίτσες, που αν και είναι πολύ απλές από άποψη υλικών, σου γεμίζουν το στόμα με την υπέροχη γεύση τους! Είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε σπιτικά κουρκουμπίνια (με απλά και φθηνά υλικά) κι άλλο τόσο εύκολο να εξαφανιστούν. Ιδανικά και για όσους νηστεύουν. Χρειάζεται να σας πω κι άλλα για να σας πείσω; Πάμε να σας δείξω πώς θα τα φτιάξετε.

Κουρκουμπίνια τραγανά.



Υλικά 

Για τα κουρκουμπίνια
1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.)
αρκετό σπορέλαιο για το τηγάνισμα και το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι
350 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
120 γρ. γλυκόζη
1 ξύλο κανέλας
φλούδα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το σιρόπι, γιατί πρέπει να προλάβει να κρυώσει.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να διαλυθούν. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση, περιμένουμε 3 λεπτά και μετά σβήνουμε το μάτι και αποσύρουμε την κατσαρόλα για να κρυώσει.

Το σιρόπι κρυώνει και περιμένει τα κουρκουμπίνια.

Πάμε τώρα στα φύλλα, που θέλουν λίγη προσοχή στο δίπλωμα. Ξεκινάμε απλώνοντας ένα φύλλο στον πάγκο μας. Το αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο και από πάνω τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο με προσοχή, ώστε να μην προεξέχει.


Αλείφουμε τη μισή επιφάνεια με σπορέλαιο και διπλώνουμε στη μέση, πιέζοντας με τα χέρια μας τα φύλλα προς τις άκρες, για να μην εγκλωβιστεί μέσα τους αέρας. Αλείφουμε πάλι με το λάδι.


Ξεκινάμε να τυλίγουμε τα φύλλα από την πλευρά που είναι οι άκρες τους (από την επάνω πλευρά, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία), ώστε να μην μπορούν να ξεδιπλωθούν εύκολα στο τέλος. Προσέχουμε να τυλίγουμε τα φύλλα όσο πιο σφιχτά γίνεται. Όταν φτάσουμε στο τέλος, βρέχουμε τα δάχτυλά μας με νερό και τα περνάμε από την εσωτερική πλευρά της άκρης, ώστε να κολλήσει. Σχηματίζεται έτσι μια ράβδος, που την πιέζουμε λίγο κατά μήκος μέσα στις παλάμες μας, για να σιγουρευτούμε ότι έχει κολλήσει.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Αν μας περισσέψει ένα στο τέλος, το διπλώνουμε απλώς περισσότερες φορές και βγαίνει μια μικρότερη ράβδος.

Οι ράβδοι των φύλλων.
Αφού περιμένουμε για 15' ώστε τα φύλλα μας να κολλήσουν μεταξύ τους, τα κόβουμε σε μικρές κυλινδρικές μπουκίτσες, περίπου 1,5 εκ. η κάθε μία. 




Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε αρκετό σπορέλαιο και σε μέτρια φωτιά, τηγανίζουμε λίγα - λίγα τα κουρκουμπίνια. Προσέχουμε να μην τα πετάμε όπως να 'ναι στο λάδι, αλλά με την άκρη τους προς τα κάτω, γιατί αλλιώς υπάρχει η περίπτωση να ξετυλιχτούν.


Μόλις ροδίσουν από τη μια πλευρά, τα αναποδογυρίζουμε (δεν υπάρχει πια κίνδυνος να ξετυλιχτούν) και σε πολύ λίγο είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και όπως είναι ακόμη ζεστά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι.

Κουρκουμπίνια στο σιρόπι.

Τα σουρώνουμε την τρυπητή κουτάλα και..


 ...τα τοποθετούμε στην πιατέλα για να τα απολαύσουμε.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα κουρκουμπίνια κι έχουμε έτσι μια πιατέλα με χρυσαφένιες, μελωμένες και τραγανές μπουκιές φύλλου.


Αν θέλετε, μπορείτε να τα πασπαλίσετε και με λίγη κανέλα και να τα απολαύσετε ζεστά ή κρύα.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: