Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Λεμονόπιτα με φύλλο

Ένα γλυκό θα σας παρουσιάσω σήμερα, που σε κερδίζει με την απλότητά του, τη νοστιμιά και το αξεπέραστο άρωμα λεμονιού: λεμονόπιτα με φύλλο. Δεν θα πω πολλά, η λεμονόπιτα αυτή τα λέει όλα από μόνη της!

Μυρωδάτη λεμονόπιτα με φύλλο.

Πρόκειται για μια συνταγή που είναι ευρέως γνωστή με την εκδοχή της με το πορτοκάλι. Έτσι την γνώρισα κι εγώ, αλλά κάποια στιγμή η μητέρα μου είχε την ιδέα να την "πειράξει" λίγο και τελικά έγινε η αγαπημένη όλων μας!



Υλικά

4 αυγά
1 κούπα καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο 
1 κούπα ζάχαρη
1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά)
1 βανίλια
1 baking powder
ξύσμα 1 λεμονιού
1 πακέτο φύλλα κρούστας ή Βηρυτού

Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
ξύσμα 1 λεμονιού


Εκτέλεση

Σε ένα λεκανάκι σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη για να διαλυθούν καλά οι κρόκοι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε στο λεκανάκι το γιαούρτι, τη βανίλια, το baking powder και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να φτιάξουμε ένα πηχτό μείγμα, σαν κρέμα.
Tip: Για πιο πλούσια κρέμα ανάμεσα στα φύλλα, μπορείτε να προσθέσετε ακόμα μισό κεσεδάκι γιαούρτι.

Παίρνουμε ένα - ένα τα φύλλα και τα κόβουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια μέσα στο σκεύος μας, σαν να τα "μαδάμε". Κάθε φορά που τελειώνουμε με ένα φύλλο, ανακατεύουμε το μείγμα, για να βεβαιωθούμε ότι στο τέλος έχουν καλυφθεί όλα τα κομματάκια φύλλου με την κρέμα.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού μας.



Μόλις βάλουμε το ταψί στον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν αρχίσει να βράζει το σιρόπι, χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς και συνεχίζουμε το βράσιμο για 6'-7'. 
Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην κατσαρόλα και περιμένουμε να ψηθεί το γλυκό. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη λεμονόπιτα με το σιρόπι και περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο. Όταν το γλυκό μας κρυώσει καλά, το βάζουμε στο ψυγείο.
Το σερβίρουμε μόνο του ή ακόμα καλύτερα, με συνοδεία παγωτού (βανίλια ή καϊμάκι του πάει πολύ).

Υπέροχη και δροσερή λεμονόπιτα με φύλλο.

Ελπίζω να δοκιμάσετε να την φτιάξετε και είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσετε!
Καλή επιτυχία!!!

Άννα

Δεν υπάρχουν σχόλια: