Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Πασχαλινά διακοσμητικά αυγά - Part 1 - Προετοιμασία

Το Πάσχα είναι προ των πυλών κι αφού φέτος δεν θα μπορέσουμε να το γιορτάσουμε όπως θα επιθυμούσαμε (λόγω των απαγορεύσεων για τον κορωνοϊό), ας δώσουμε μερικές ευχάριστες διακοσμητικές πινελιές στο σπίτι μας, που θα μας κρατήσουν απασχολημένους και θα μας χαρίσουν χαμόγελα. Η πρότασή μου αφορά την διακόσμηση αληθινών αυγών, των οποίων το περιεχόμενο έχουμε προηγουμένως αδειάσει και που μπορούν να τοποθετηθούν σε πιατέλες ή να κρεμαστούν σε κλαδιά και όχι μόνο.
Εκτός από τα αυγά και τα χρώματα, θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και φυσικά την καλή σας διάθεση!

Πασχαλινά διακοσμητικά αυγά.

Στο πρώτο μέρος, θα σας δείξω τον τρόπο που προετοιμάζουμε τα αυγά, πριν ξεκινήσουμε να τα διακοσμούμε.

Ξεκινάμε πλένοντας τα ωμά αυγά, πολύ καλά εξωτερικά, χρησιμοποιώντας σφουγγάρι και απορρυπαντικό πιάτων. Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή πετσέτα. 
Παίρνουμε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ, μέσα στο οποίο θα αδειάσουμε το περιεχόμενο του αυγού. Κρατάμε με το ένα χέρι μας το αυγό σταθερά και με το άλλο κρατάμε ένα μαχαίρι με μυτερή άκρη. Αφού εντοπίσουμε το κέντρο της κορυφής του αυγού, χτυπάμε απαλά με τη μύτη του μαχαιριού σ' εκείνο το σημείο αρκετές φορές, μέχρι να ανοίξουμε μια τρυπούλα στο τσόφλι. Πρέπει να κάνουμε σταθερά και όχι πολύ δυνατά χτυπήματα, για να μην σπάσει το αυγό. Εσείς την πρώτη φορά θα ξεκινήσετε απαλά και σταδιακά θα αυξάνετε τη δύναμη που βάζετε, μέχρι να βρείτε ακριβώς τη δύναμη που απαιτείται.
Αρχίζουμε σιγά - σιγά να ανοίγουμε τη διάμετρο της τρύπας, μέχρι να φτάσει το 0,5 εκ. περίπου. Προσέχουμε να απομακρύνουμε τα κομματάκια από το τσόφλι και να μην πέφτουν στο εσωτερικό του αυγού.
Γυρίζουμε το αυγό από την κάτω πλευρά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Σκουπίζουμε τη μια τρυπούλα που ανοίξαμε και μετά φυσάμε δυνατά, μέχρι να βγει από την κάτω πλευρά και να αδειάσει όλο το περιεχόμενο του αυγού στο μπολ.

Άδειο διαμπερές αυγό.
Αν παρ'όλα αυτά δυσκολεύεστε να αδειάσετε το αυγό, δυο πράγματα είναι πιθανό να συμβαίνουν: 1) η τρυπούλα που δημιουργήσατε θέλει λίγο άνοιγμα ακόμη ή 2) η εσωτερική μεμβράνη του αυγού έχει φράξει την τρύπα, οπότε πρέπει να την τρυπήσετε με το μαχαίρι ή με μια οδοντογλυφίδα.
Αφού λοιπόν επαναλάβουμε την διαδικασία και με τα υπόλοιπα αυγά, απομένει το σχολαστικό τους πλύσιμο εσωτερικά. (Εννοείται ότι τα αυγά που έχουμε αδειάσει στο μπολ, τα χρησιμοποιούμε κανονικά στις συνταγές μας.)
Γεμίζουμε με νερό (όχι μέχρι επάνω) το άδειο τσόφλι κάτω από τη βρύση, κρατώντας με το δάχτυλό μας κλειστή την κάτω τρύπα. Στη συνέχεια κλείνουμε και την επάνω τρύπα και κουνάμε έντονα το αυγό πάνω - κάτω, σαν σέικερ. Αδειάζουμε το νερό με έντονες κινήσεις, για να φύγουν όλα τα υπολείμματα και η εσωτερική μεμβράνη. Αφού επαναλάβουμε 4-5  φορές με το νερό, κάνουμε την ίδια διαδικασία 1-2 φορές και με ξύδι, που θα καθαρίσει, θα απολυμάνει και θα αφαιρέσει τις δυσάρεστες οσμές από το εσωτερικό του αυγού. 
Τέλος ξεπλένουμε και τινάζουμε το άδειο αυγό και το αφήνουμε σε όρθια θέση για να στραγγίσει και να στεγνώσει. Είναι πια έτοιμο για να το διακοσμήσουμε όπως επιθυμούμε!


Άδεια τσόφλια αυγών.
Στην παραπάνω φωτογραφία έχω βάψει τα αυγά μου με μια βάση. Επίσης σε κάποια έχω κλείσει τις τρυπούλες με... Α, δεν θα σας τα πω όλα τώρα, ακολουθεί και το δεύτερο και πιο δημιουργικό μέρος σύντομα. 
Μέχρι τότε, κάντε μια επίσκεψη στο ψυγείο σας και δοκιμάστε να αδειάσετε αυγά. Καλή επιτυχία!!!

Άννα

Υ.Γ. Το link με το δεύτερο μέρος της ανάρτησης, το βρίσκετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: