Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

PJ Masks party - Πιτζαμοήρωες - Μέρος πρώτο

Όσοι διαβάζετε τις δημοσιεύσεις μέσα σε αυτό το blog, θα έχετε καταλάβει τη μεγάλη μου αδυναμία, που δεν είναι άλλη από τη διοργάνωση των πάρτι γενεθλίων των παιδιών μου. Εννοείται ότι τον πρώτο λόγο στην επιλογή του θέματος την έχουν αυτά. Έτσι λοιπόν, όταν η κόρη μου έκλεινε τα 4 χρόνια της, μου ζήτησε τους Πιτζαμοήρωες (PJ Masks). Πρόκειται για μια παρέα εξάχρονων παιδιών, που μετά τη δύση του ήλιου και μόλις φορέσουν τις πιτζάμες τους, μεταμορφώνονται σε σούπερ ήρωες με δυνάμεις που χρησιμοποιούν, για να σώσουν την πόλη τους από τους μοχθηρούς αντιπάλους τους. Έψαξα, έμαθα, είδα και μερικά επεισόδια και άρχισα να οργανώνω το πάρτι.


Πάρτι με τους Πιτζαμοήρωες, η πρόσοψη του τζακιού.

Τα χρώματα για το πάρτι αυτό, είναι το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε και σημαντική βοήθεια είναι το internet, όπου μπορούμε να βρούμε εύκολα τις φιγούρες των ηρώων.
Ας ξεκινήσω δίνοντάς σας οδηγίες για τη νυχτερινή πόλη που έφτιαξα για το τζάκι, την οποία μπορείτε να προσαρμόσετε εσείς ανάλογα και να την κολλήσετε σε τοίχο, πόρτα, σκάλα κλπ. Οι περιπέτειες των ηρώων διαδραματίζονται πάντα νύχτα στην πόλη, οπότε το θεώρησα σημαντικό στοιχείο της διακόσμησης. Είναι πολύ εύκολο να γίνει: σε ένα μαύρο χαρτόνι κανσόν σχεδιάζουμε τα σχήματα των κτιρίων και τα κόβουμε με ένα ψαλίδι. Αν χρειαστεί, ενώνουμε περισσότερα χαρτόνια, κολλώντας τα στην πίσω πλευρά με ταινία. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνετε με το σχέδιο, πολύ απλά κάντε μια αναζήτηση στο internet "city skyline", τυπώστε το σχέδιο που σας αρέσει και κατόπιν μεταφέρετέ το στο χαρτόνι.

City skyline.

Κόβουμε λεπτές λωρίδες κίτρινου χαρτονιού και στη συνέχεια τις κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια στο ίδιο ή σε διαφορετικά μεγέθη, όπως θέλουμε. Είναι τα φωτεινά μας παράθυρα, τα οποία κολλάμε πάνω στους ουρανοξύστες σε διάφορα σημεία. Η πόλη μας είναι έτοιμη. Επιπλέον κόλλησα και τις φιγούρες των 3 ηρώων, που τριγυρίζουν και είναι έτοιμοι να τα βάλουν με το κακό!


"Νύχτα στη πόλη... Μια γενναία ομάδα ηρώων είναι έτοιμη να αποτρέψει τους δαιμόνιους κακούς από το να σας χαλάσουν τη μέρα!"

Τη διακόσμηση του τζακιού συμπλήρωσα με τα σύμβολα των 3 ηρώων, επίσης από χαρτόνι (βλ. πρώτη φωτογραφία). Σε διάφορα σημεία των τοίχων κόλλησα χάρτινα διακοσμητικά με το θέμα του πάρτι ή τον αριθμό 4.


Παντού μπαλόνια στα 3 χρώματα του πάρτι: 

Τα μπαλόνια απαραίτητα σε κάθε πάρτι.

Το center piece του μπουφέ.

Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, τα αναψυκτικά φόρεσαν τα καλά τους.

Αναψυκτικά PJ Masks.

Σε ένα ξύλινο πλαίσιο έβαλα σχοινάκια και κρέμασα χειροποίητες μάσκες (με μανταλάκι κουκουβάγια, παρακαλώ, όπως η Owlette), τις οποίες μοίρασα στα παιδιά στην αρχή του πάρτι. 


Μασκοφόροι ήρωες χωρίς μάσκα, γίνεται; Δεν γίνεται!

Πώς τις έφτιαξα: βρήκα από το internet και τύπωσα τις μάσκες (ενδεικτικά εδώ). Σχεδίασα το σχήμα τους πάνω σε χαρτόνι κανσόν και τις έκοψα. Σε χαρτόνι άλλου χρώματος σχεδίασα τις λεπτομέρειες, τις έκοψα και τις κόλλησα πάνω στη βάση. Μετά πήρα διάφανο αυτοκόλλητο σε ρολό (αυτό που "ντύνουμε" τα βιβλία) και το κόλλησα μπρος και πίσω στην κάθε μάσκα, για να την σταθεροποιήσω και να την κάνω ανθεκτικότερη. Έκοψα το πλαστικό που περίσσευε και τέλος, έκανα τρύπες στα πλάγια, απ' όπου πέρασα το λάστιχο.

Οι μικροί Πιτζαμοήρωες.

Το σύμβολο της Owlette έγινε η βάση για την πρόσκληση του πάρτι, 

Η πρόσκληση του πάρτι.

η οποία τοποθετήθηκε σε φακέλους στολισμένους με αυτοκόλλητα των ηρώων μας.


Τα παιχνίδια που παίξαμε με τα παιδιά και που δυστυχώς δεν θυμήθηκα να τα φωτογραφίσω, ήταν:

1) Ο μουσικός Catboy, που παίξαμε με την λογική των μουσικών καρεκλών. Είχα σχεδιάσει το περίγραμμα από κεφάλι της γάτας σε χαρτόνια, ένα λιγότερο από τον αριθμό των παιδιών και τα άπλωσα στο πάτωμα. Η μουσική έπαιζε, τα παιδιά χόρευαν γύρω - γύρω και μόλις η μουσική σταματούσε απότομα, όλοι προσπαθούσαν να πατήσουν πάνω σε ένα κεφάλι γάτας. Αυτός που δεν προλάβαινε και περίσσευε, έπαιρνε ένα χάρτινο κεφάλι και αποχωρούσε από το παιχνίδι, μέχρι να μείνει 1 κεφάλι και 2 παιδιά, από τα οποία μόνο το 1 κέρδισε στο τέλος.

2) Η ουρά του Gekko. Είχα κόψει μακριά κομμάτια πράσινης φαρδιάς κορδέλας (η ουρά το Gekko, που είναι σαύρα), που τα παιδιά έβαλαν τη μια άκρη της μέσα στο παντελόνι ή τη φούστα και την άλλη την άφησαν να κρέμεται σαν ουρά. Η μουσική ξεκίνησε και μαζί άρχισε και το κυνήγι της ουράς. Ο καθένας προσπαθούσε να τραβήξει την ουρά του άλλου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη δική του. Νικητής ήταν αυτός που μάζεψε στο τέλος τις περισσότερες ουρές.

3) Η μπάλα της Owlette, ήταν μια μπάλα τυλιγμένη πολλές φορές με κόκκινο περιτύλιγμα, που ανάμεσα σε κάθε στρώση υπήρχε ένα χαρτάκι με μια "εντολή". Η μουσική ξεκινούσε και η μπάλα κινούνταν από το ένα παιδί στο άλλο, τα οποία είχαν καθίσει κυκλικά. Μόλις η μουσική σταματούσε, το παιδάκι που κρατούσε την μπάλα έσκιζε μια στρώση χαρτιού και διάβαζε την εντολή που του τύχαινε (π.χ. πες ένα τραγούδι, κάνε το τάδε ζωάκι κλπ). Μόλις την εκτελούσε, έπαιρνε και ένα δωράκι. Η μουσική σταματούσε "τυχαία", σε διαφορετικό παιδάκι κάθε φορά.

4) Μάντεψε τι είναι. Στον πάτο μιας κούτας έκοψα κύκλους. Την κάλυψα εξωτερικά με χαρτί, για να είναι όμορφη, την γύρισα ανάποδα και στην κάθε τρύπα έβαλα από ένα μεγάλο πλαστικό ποτήρι (προσέξτε η διάμετρος των κύκλων να είναι ελαφρώς μικρότερη από τα στόμια των ποτηριών, ώστε να μπορούν να σταθούν). 



Σε κάθε ποτήρι έβαλα κάτι, που θα ψηλάφιζαν τα παιδιά και θα μπορούσαν να βρουν τι είναι χωρίς να το δουν, όπως ρύζι, μανταλάκι, φασόλια, συνδετήρες κλπ. Κάλυψα τα ποτήρια με πολύ λεπτό χαρτί (χαρτί αφής, αλλά και χαρτοπετσέτα κάνει) και κάθε παιδί με τη σειρά, καλούνταν να διαλέξει ένα ποτήρι, να σκίσει το χαρτί με το χέρι του, να ψηλαφίσει το περιεχόμενο χωρίς να το βγάλει έξω και να καταλάβει τι κρύβεται.



Τέλος, θα σας δείξω πώς έφτιαξα τις σακούλες με τα αναμνηστικά δωράκια, που πήραν τα παιδάκια κατά την αποχώρησή τους.

Σακούλες δώρων PJ Masks.

Αγόρασα χρωματιστές χάρτινες σακούλες στο μέγεθος που με βόλευε και εφάρμοσα επάνω τους την τεχνική του στένσιλ, χρησιμοποιώντας τα σύμβολα των 3 ηρώων, το καθένα στο αντίστοιχο χρώμα σακούλας. Έκοψα ένα κομμάτι σφουγγάρι και βουτώντας το σε λευκή μπογιά (ακουαρέλα χρησιμοποίησα εγώ, αλλά κάθε χρώμα σε παχύρρευστη μορφή κάνει), το πέρασα ταμποναριστά γύρω από τις κομμένες περιοχές, ώστε να αποτυπωθεί το σχήμα.




Μέσα σε κάθε σακούλα έβαλα φωτοτυπίες (τυλιγμένες σε ρολό) με την παρέα των ηρώων για να τις ζωγραφίσουν, ένα κουτί κηρομπογιές, ένα μολύβι, μια σβήστρα, αυτοκόλλητα και γλειφιτζούρι, όλα στο θέμα του πάρτι, καθώς και ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι, μιας και τα γενέθλια είναι τον Νοέμβριο.


PJ Masks gift bags.


Το Δεύτερο μέρος του PJ Masks Party το βρίσκετε πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: