Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Βιβλίο με χάρτινα λουλούδια

Το χαρτί είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιώ πολύ συχνά στις κατασκευές μου, με διάφορες μορφές. Αυτή τη φορά θα σας δείξω πώς μετέτρεψα ένα βιβλίο σε ένα διακοσμητικό, το οποίο έφτιαξα και χάρισα σε μια αγαπημένη συνάδελφο και τώρα κοσμεί το τραπεζάκι στην είσοδο του σπιτιού της.


Βιβλίο με χάρτινα λουλούδια.

Να πω σε αυτό το σημείο ότι δεν μου αρέσει να καταστρέφω βιβλία γενικότερα, αλλά είναι κάποια από αυτά που μπορεί να έχουμε στο σπίτι ή στην αποθήκη μας και πραγματικά να μην τα έχουμε ανοίξει ποτέ. Οπότε δεν θα ήταν ωραίο να χρησίμευαν σε κάτι;

Υλικά 

1 βιβλίο
1 βάση (χαρτόνι, κόντρα πλακέ, δισκάκι, πιατέλα ή ό,τι άλλο μας αρέσει)
Λεπτά χρωματιστά χαρτιά
Κόλλα χειροτεχνίας
Συνδετήρες 
Πιστόλι και κόλλα σιλικόνης
Ψαλίδι
Διάφορα διακοσμητικά στοιχεία (χάντρες, πεταλούδες κ.λ.π.)
Αρκετή υπομονή

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την κατασκευή μας αφαιρώντας το εξώφυλλο του βιβλίου με προσοχή, ώστε να μην το καταστρέψουμε. Διπλώνουμε όλες τις σελίδες με τη σειρά, κάνοντας 2 διπλώματα, όπως φαίνονται στις παρακάτω εικόνες. Το πρώτο δίπλωμα γίνεται γυρίζοντας προς τα μέσα την επάνω γωνία της σελίδας, μέχρι όλη η επάνω πλευρά της να εφάπτεται στο εσωτερικό του βιβλίου. 


Πρώτο δίπλωμα σελίδας.

Στη συνέχεια διπλώνουμε τη σελίδα στη μέση, έτσι ώστε η άκρη της να εφάπτεται κι αυτή στο εσωτερικό του βιβλίου. Όλες τις τσακίσεις που κάνουμε, τις πιέζουμε πολύ καλά με τα δάχτυλά μας ή με κάποιο βοηθητικό αντικείμενο, όπως είναι η λαβή του ψαλιδιού.


Δεύτερο δίπλωμα σελίδας.

Το μόνο που πρέπει να προσέξετε σε αυτό το στάδιο είναι να μην διπλώνετε κάθε φορά τη σελίδα λίγο πιο μέσα ή λίγο πιο έξω, γιατί το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι ομοιόμορφο. Κι αν κάπου σας ξεφύγει, εννοείται ότι διορθώνεται στην πορεία. Τσακίζουμε την ράχη του βιβλίου σε διάφορα σημεία, για να μπορέσουμε να το ανοίξουμε και να φτιάξουμε έναν κύλινδρο.
Το "πυργάκι" που θα φτιάξετε στο τέλος, θα έχει την παρακάτω μορφή:




Για να φτιάξετε τα λουλούδια, θα χρειαστείτε χρωματιστά τετράγωνα χαρτάκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτάκια σημειώσεων, που είναι έτοιμα κομμένα ή να κόψετε εσείς κάποιες χρωματιστές σελίδες στο μέγεθος που επιθυμείτε (ακόμα και σελίδες βιβλίων ή περιοδικών κάνουν, είναι θέμα γούστου). 


Χάρτινα λουλούδια origami.

Για το κάθε λουλούδι θα χρειαστείτε 5 τετράγωνα χαρτάκια. Εγώ χρησιμοποίησα διάφορες διαστάσεις, ώστε να έχω λουλούδια διαφόρων μεγεθών, αλλά νομίζω ότι 5*5 εκ. ή 7*7 εκ. είναι μια χαρά. Στο internet μπορείτε να βρείτε πολλά βίντεο με την κατασκευή των εν λόγω λουλουδιών (origami), οπότε δεν είναι απαραίτητο να σας δείξω κι εγώ τα βήματα. Ενδεικτικά, σας παραθέτω ένα βίντεο:




Η μόνη διαφορά είναι ότι εγώ έβαλα συνδετήρες ανάμεσα στα πέταλα, για να τα κρατήσω ενωμένα μέχρι να κολλήσουν εντελώς. Έφτιαξα περίπου 30 λουλούδια. Αν θέλετε, μπορείτε να κολλήσετε ένα διακοσμητικό στο κέντρο. Εγώ χρησιμοποίησα χάντρες και διπλόκαρφα (τα οποία έμπηξα στο κέντρο του λουλουδιού). 

Χάρτινα λουλούδια origami.

Αφού έχουμε τελειώσει με τα λουλούδια, περνάμε στο στήσιμο της σύνθεσης. Ξεκινάμε κολλώντας καλά το διπλωμένο βιβλίο επάνω στη βάση με πιστόλι σιλικόνης. Στο σημείο που ήταν το εξώφυλλο, αφήνουμε ένα κενό, ένα άνοιγμα, δεν κολλάμε δηλαδή το πρώτο με το τελευταίο φύλλο. 
Στη συνέχεια κολλάμε ένα - ένα τα λουλούδια στο άνοιγμα αυτό, 

Βιβλίο με χάρτινα λουλούδια.


στην κορυφή, αλλά και γύρω - γύρω.


Βιβλίο με χάρτινα λουλούδια.


Γεμίζουμε τα κενά και αν θέλουμε προσθέτουμε κάποια ακόμη διακοσμητικά στοιχεία, όπως είναι οι μικρές γαλάζιες πεταλουδίτσες που έβαλα εγώ.



Ελπίζω να σας άρεσε το διακοσμητικό μου βιβλίο και θα χαρώ πολύ να μου στείλετε φωτογραφίες από τις δικές σας προσπάθειες. 
Καλή επιτυχία!!!

Άννα






Δεν υπάρχουν σχόλια: