Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ψωμάκια για mini hot dogs

Μια συνταγή σας έχω σήμερα, όχι και τόσο εντυπωσιακή, αλλά άκρως χρήσιμη στην περίπτωση που κάποιος θέλει να φτιάξει mini hot dogs ή σαντουιτσάκια για το πάρτι του. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς τόσο μικρά ψωμάκια, ίσως μόνο με παραγγελία σε κάποιο φούρνο. Εννοείται ότι μπορείτε με αυτή τη συνταγή να τα φτιάξετε όσο μεγάλα θέλετε.


Ήθελα να φτιάξω hot dogs για τον μπουφέ στο πάρτι του γιου μου, αλλά όχι μεγάλα, γιατί από εμπειρία ήξερα ότι οι περισσότεροι θα άφηναν το μισό αφάγωτο στο πιάτο, αφού θα ήθελαν να δοκιμάσουν κι άλλα μεζεδάκια. Είπα λοιπόν να φτιάξω αυτή τη συνταγή που βρήκα στο radicio. Και δικαιώθηκα! Τα ψωμάκια βγήκαν αφράτα και μοσχομυριστά και φυσικά στο μέγεθος που με βόλευε. Πάμε να σας πω τι χρειάστηκα και πώς τα έφτιαξα.


Υλικά 

1/2 κούπα μαργαρίνη
1 κούπα γάλα
3/4 κούπας νερό
3 κουταλιές της σούπας & 1κουτ. γλ. ζάχαρη
2 κουτ. γλ. αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/4 κούπας χλιαρό νερό
1 αυγό χτυπημένο
4 1/2 - 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαργαρίνη, το γάλα, το κρύο νερό, τις 3 κουταλιές ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά. Μετά περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία και να γίνει χλιαρό το μείγμα.
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και το κουταλάκι της ζάχαρης και ανακατεύουμε. Όταν διαλυθεί η μαγιά, περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να αφρίσει. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η μαγιά είναι ανενεργή και θα πρέπει να την πετάξουμε και να φτιάξουμε καινούριο μείγμα, γιατί η ζύμη μας δεν θα φουσκώσει.

Το μείγμα της μαργαρίνης και η φουσκωμένη μαγιά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε στη μαγιά το μείγμα της μαργαρίνης, το χτυπημένο αυγό και το αλεύρι (όχι όλο από την αρχή). Αρχίζουμε το ζύμωμα και αν η ζύμη είναι μαλακή, τότε προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας. Όταν ολοκληρώσουμε το ζύμωμα, κάνουμε με τη ζύμη μια μπάλα, την αλείφουμε από πάνω με λίγο λάδι ή βούτυρο, καλύπτουμε με μια διάφανη μεμβράνη, σκεπάζουμε τη λεκανίτσα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (για 1 - 1 1/2 ώρα).

Η φουσκωμένη ζύμη.
Όταν η ζύμη είναι πια φουσκωμένη, τη ζυμώνουμε για λίγο για να φύγει ο αέρας και παίρνοντας κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε, τα πλάθουμε στην παλάμη μας και τα αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα. Εγώ επειδή ήθελα να χρησιμοποιήσω τα λουκανικάκια "κοκτέιλ", δηλαδή τα πολύ μικρά που είναι μπουκίτσες, έπλασα τα ψωμάκια σε μέγεθος μελομακάρονου. Μου βγήκαν περίπου 60 ψωμάκια.




Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν ξανά (περίπου 40'). Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου για 10' - 15', ανάλογα με το μέγεθός τους.

Έτοιμα ψωμάκια για mini hot dogs.
Αν δεν τα καταναλώσουμε αμέσως, περιμένουμε να κρυώσουν καλά και τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 μέρες. Όσο πιο νωρίς τα καταναλώσουμε, τόσο πιο νόστιμα είναι. Αν μας περισσέψουν κάποια, μπορούμε να τα ζεστάνουμε και να νοστιμίσουν ξανά.
Τα κόβουμε κατά μήκος (όχι πέρα - πέρα) και βάζουμε μέσα τα λουκανικάκια (ψητά, βραστά ή τηγανητά). Δεν ξεχνάμε όταν τα σερβίρουμε, να έχουμε δίπλα ένα μπουκάλι μουστάρδας και κέτσαπ.

* Εννοείται ότι μπορούμε να κάνουμε σαντουιτσάκια με όποια γέμιση θέλουμε.


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: