Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Heart cake

Ο Φεβρουάριος είναι ένας αγαπησιάρικος μήνας, με ροζ και κόκκινες καρδιές, λόγω της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Και εντάξει, μπορεί στη χώρα μας να μην τον γιορτάζουμε τον Άγιο όπως στο εξωτερικό, αλλά νομίζω πως αποτελεί μια καλή αφορμή για να δείξουμε την αγάπη μας για μια ακόμη φορά. Πού είναι το κακό;
Και δεν χρειάζεται απαραιτήτως να πάρουμε δώρα και λουλούδια στο έτερον ήμισυ. Αρκούν μικρές "τσαχπινιές" που θα κάνουν αυτή τη μέρα διαφορετική, όπως για παράδειγμα αυτό το κέικ που σας έχω σήμερα. Τι ποιο όμορφο από το να πούμε "καλημέρα" με ένα φλιτζάνι αχνιστό καφέ ή σοκολάτα, συνοδευόμενο από ένα κομμάτι κέικ που κρύβει μέσα του μια καρδιά;


Heart cake

Δεν είναι δύσκολο να το φτιάξετε, θέλει απλώς λίγο περισσότερη υπομονή από τη συνηθισμένη διαδικασία. Θα χρειαστείτε ζύμη για κέικ, σε ποσότητα ικανή να γεμίσει 2 μακρόστενες φόρμες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη σας συνταγή για απλό κέικ βανίλια. Εγώ χρησιμοποίησα μια δόση από τη βασική συνταγή για κέικ (κλικ), που είναι ό,τι πρέπει σαν ποσότητα.

Αφού λοιπόν ετοιμάσετε τη ζύμη, την χωρίζετε σε 2 μέρη. Θα πρέπει να αποφασίσετε ποια θα είναι τα χρώματα που θα έχει το τελικό αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε. Εγώ έχω φτιάξει 2 εκδοχές από τις οποίες μπορείτε να πάρετε ιδέες. Στην παραπάνω φωτογραφία έχω σοκολατένιο κέικ με ροζ καρδιά (αν και δεν ξεχωρίζει και πολύ ότι είναι ροζ) και πιο κάτω θα βρείτε λευκό κέικ, με σοκολατένια καρδιά. Η απόφαση είναι δική σας.

Θα σας περιγράψω πώς έκανα το κέικ που απεικονίζεται στην πρώτη φωτογραφία.

Αφού βουτύρωσα κι αλεύρωσα τη φόρμα, έβαλα μέσα το μέρος της ζύμης που αποτέλεσε την καρδιά και το είχα χρωματίσει ροζ. Το έψησα και περίμενα να κρυώσει.

Ετοίμασα πάλι τη φόρμα, αλλά αυτή τη φορά αντί για αλεύρι χρησιμοποίησα κακάο, γιατί το δεύτερο κέικ μου θα ήταν σοκολατένιο.


Το πρώτο κέικ είναι έτοιμο και η φόρμα περιμένει να υποδεχτεί το δεύτερο.
Έκοψα το κέικ σε φέτες πάχους περίπου όσο ήταν και το πάχος του κουπ-πατ καρδιά που θα χρησιμοποιούσα.


Με τη βοήθεια του κουπ-πατ έκοψα μια καρδιά σε κάθε φέτα του κέικ και...

Κόβουμε καρδιές.

.. τις έβαλα όλες στη σειρά μέσα στη φόρμα, προσέχοντας να μην αφήσω κενά ανάμεσά τους (διαβάστε τα tips στο τέλος της ανάρτησης).





Στο τέλος τις κάλυψα με το υπόλοιπο μείγμα, που είχα κάνει σοκολατένιο. Το άπλωσα ομοιόμορφα μέσα στη φόρμα κι έψησα και πάλι κανονικά το κέικ
.




Όταν το κέικ ήταν έτοιμο, το κάλυψα με γλάσο και το στόλισα με τι άλλο; Με καρδούλες!

Το κουπ-πατ βοηθάει να φτιάξουμε το περίγραμμα της καρδιάς.

Heart cake μέσα κι έξω!

 Μια άλλη πρόταση είναι αυτή με την σοκολατένια καρδιά μέσα σε απλό κέικ βανίλιας, στολισμένο με πραλίνα φουντουκιού και ζαχαρωτά καρδούλες.



Όποια εκδοχή κι αν προτιμήσετε, είναι σίγουρο ότι θα δώσετε χαρά και χαμόγελα μόλις κόψετε το κέικ και η έκπληξή σας αποκαλυφθεί!

Καλή επιτυχία!!!

Tips
* Το λευκό χρώμα βγαίνει αν αφήσετε το κέικ βανίλιας ως έχει, το ροζ αν προσθέσετε αρκετές σταγόνες κόκκινου χρώματος ζαχαροπλαστικής, το καφέ αν προσθέσετε μερικές κουταλιές κακάο (σε αυτή την περίπτωση μην ξεχάσετε να αραιώσετε τη ζύμη με λίγες κουταλιές γάλα) κλπ...

* Αν βάλουμε τις κομμένες καρδούλες όρθιες μέσα στη φόρμα (όπως έκανα στη δεύτερη εκδοχή που σας έδειξα), ίσως δυσκολευτούμε λίγο να τις στηρίξουμε. Επίσης, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης που θα προσθέσουμε μετά, θα πάει κάτω από τις καρδιές, ψήνοντας το κέικ, υπάρχει περίπτωση οι καρδιές με το φούσκωμα να ανέβουν αρκετά επάνω.

* Αν βάλουμε τις κομμένες καρδούλες ανάποδα μέσα στη φόρμα (όπως έκανα στην πρώτη εκδοχή), τότε οι καρδιές στέκονται πολύ πιο εύκολα, αλλά θα πρέπει να θυμηθούμε να αναποδογυρίσουμε το κέικ όταν ψηθεί και να γαρνίρουμε την κάτω του πλευρά, ώστε κόβοντάς το να βγαίνουν οι καρδιές κανονικά.

* Εννοείτε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουπ-πατ σε όποιο σχήμα θέλουμε και όχι μόνο καρδιά!

Σοκολατένιο Heart cake 

Δεν υπάρχουν σχόλια: