Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Φανουρόπιτα με 11 υλικά

27 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Αυτή τη μέρα συνηθίζεται να φτιάχνουμε τη γνωστή σε όλους "Φανουρόπιτα", που δεν είναι άλλο από ένα νηστίσιμο, γλυκό κέικ, το οποίο γίνεται με 7, 9 ή 11 υλικά.
Ο Άγιος Φανούριος έχει τη φήμη ότι "φανερώνει", εμφανίζει δηλαδή διάφορα πράγματα ή πρόσωπα που έχουν χαθεί κι αναζητούμε, γι' αυτό και οι νοικοκυρές φτιάχνουν κι άλλες μέρες του χρόνου φανουρόπιτα εκτός από τη σημερινή, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας την φτιάχνουν οι ανύπαντρες κοπέλες για να τους φανερωθεί ο γαμπρός!
Νόστιμη Φανουρόπιτα με 11 υλικά.

Κι επειδή μερικές φορές είναι καλό να κρατάμε την παράδοση, αποφάσισα κι εγώ να φτιάξω χθες το βράδυ μια φανουρόπιτα (καλά, ομολογώ ότι ήταν και μια ωραία αφορμή για να ξαναφτιάξω αυτή τη γευστική πίτα - κέικ). Εξάλλου γίνεται εύκολα και γρήγορα. Εγώ χρησιμοποιώ 11 υλικά:



Υλικά

1 κούπα ελαιόλαδο
1 & 1/2 κούπας ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 μικρό ποτηράκι κονιάκ
500 γρ. φαρίνα
1/2 κούπα χοντροτριμμένη καρυδόψιχα
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
1/2 κούπα σταφίδες σουλτανίνες
σουσάμι ή άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε ένα μίξερ τα 6 πρώτα υλικά της συνταγής και μόλις ανακατευτούν καλά, ρίχνουμε και τη φαρίνα, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Κατόπιν προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε για λίγο.
Λαδώνουμε ένα ταψί μετρίου μεγέθους, ανάλογα με το πόσο ψηλή θέλουμε να βγει η φανουρόπιτα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι (προαιρετικά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-45 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που έχουμε επιλέξει (πιο μεγάλο ταψί - λιγότερος χρόνος ψησίματος).
Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη όταν έχει ροδοκοκκινίσει από πάνω και όταν βγαίνει στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού που θα μπήξουμε στο κέντρο.
Αφήνουμε να κρυώσει  και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη.


Προλαβαίνετε να την φτιάξετε.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: