Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Τούρτα πεταλούδα (Butterfly cake)

Αν γενικά τα καταφέρνετε με τις απλές τούρτες και θέλετε να φτιάξετε ένα πιο εντυπωσιακό, αλλά εύκολο σχέδιο, η τούρτα πεταλούδα είναι ό,τι πρέπει για σας. Με μια μικρή διαφοροποίηση στο σχήμα, ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα!

Τούρτα πεταλούδα

Ξεκινάμε φτιάχνοντας μια δόση παντεσπάνι σε στρογγυλό ταψί.

Υλικά

6 αυγά
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 & 1/2 κούπα αλεύρι
1 baking powder
1 βανίλια

Εκτέλεση

Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με την άχνη στο μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε το ταψί.
Αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα για το παντεσπάνι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Για το σχήμα πεταλούδας

Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση, σχηματίζοντας 2 ημικύκλια, τα οποία τα τοποθετούμε στην πιατέλα ή τη βάση μας, με τις καμπύλες πλευρές γυρισμένες στο εσωτερικό. Χωρίζουμε το κάθε ημικύκλιο σε 2 ή 3 πάτους (όπως επιθυμούμε), κόβοντάς το πέρα - πέρα με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι. Σιροπιάζουμε τον πρώτο πάτο και απλώνουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας (π.χ. κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί, πραλίνα). Αντί για σιρόπι, προτιμώ να διαλύω μερικές κουταλιές μαρμελάδας σε νερό και να ζεσταίνω το μείγμα μέχρι να πάρει μια βράση.



Τοποθετούμε από επάνω τον άλλο πάτο και ξανασιροπιάζουμε. Αν έχουμε και τρίτο πάτο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.




Τα σκούρα σημαδάκια που βλέπετε πάνω στην επιφάνεια της τούρτας, δεν είναι παρά κομματάκια φρούτου από την μαρμελάδα με την οποία σιρόπιασα το παντεσπάνι.
Κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι το κάτω μέρος από το κάθε ημικύκλιο και το μετακινούμε έτσι ώστε να σχηματίσουμε τα φτερά της πεταλούδας. Αν θέλουμε, μπορούμε να στρογγυλέψουμε τις γωνίες με το μαχαίρι.



Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας με σαντιγί και την στολίζουμε όπως μας αρέσει, με καραμέλες, ζαχαρωτά ή σαντιγί άλλου χρώματος.
Για να φτιάξουμε τον κορμό της πεταλούδας, βάζουμε στο κέντρο λίγη από τη γέμιση που χρησιμοποιήσαμε και επάνω στερεώνουμε κάτι που να μοιάζει με το σώμα της. Εγώ έβαλα γκοφρετάκια, που τα κάλυψα με σαντιγί και τα πασπάλισα με νιφάδες σοκολάτας, αλλά μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα, πουράκια, bueno κ.ά. Στην κορυφή στερεώνουμε τις άκρες από 2 σπαστά καλαμάκια, για να φτιάξουμε τις κεραίες.

Η πεταλούδα μας είναι έτοιμη!

Καλή επιτυχία και καλές δημιουργίες! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: