Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Λουκανικοπιτάκια σε stick

Μια συνταγή που βρήκα για λουκανικοπιτάκια διαφορετικά από τα συνηθισμένα, τόσο στην όψη, όσο και στη γεύση, στην προσπάθειά μου να ξεφύγω λίγο από τα κλασσικά μεζεδάκια που κάνω στα πάρτι. Η ζύμη περιέχει καλαμποκάλευρο, που της δίνει ιδιαίτερη γεύση και υφή.

Λουκανικοπιτάκια σε stick.
Η συνταγή είναι από το blog captain cook, που είναι ένα από τα αγαπημένα μου.

Στην αρχική συνταγή αναφέρεται ότι γίνονται 18 λουκανικοπιτάκια, αλλά εμένα μου βγήκαν περισσότερα (περίπου 27), γιατί επέλεξα να τα κάνω μικρότερα.

Υλικά

1 κούπα γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα καλαμποκάλευρο
1 με 1 1/2 κούπα (ανάλογα πόσο θα "πάρει" η ζύμη) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 πρέζα μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
9 μεσαία λουκάνικα Φρανκφούρτης
ξυλάκια για σουβλάκια κομμένα στη μέση
1 αυγό 
λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα
λίγο κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα, να γίνει χλιαρό και το αδειάζουμε σε ένα μπολ, μαζί με τη μαγιά και τη μια κουταλιά ζάχαρης. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο, τη μια κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, τη σόδα και την πάπρικα.

Εάν η μαγιά στο άλλο μπολ έχει αφρίσει στο μεταξύ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Αν δεν έχει αφρίσει καθόλου, την πετάμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, γιατί η μαγιά έχει χάσει τις ιδιότητές της και η ζύμη δεν θα φουσκώσει.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας το μείγμα με τα αλεύρια μέσα στο μπολ με τη μαγιά κι ανακατεύουμε. Αν δούμε ότι η ζύμη που δημιουργείται κολλάει πολύ στα χέρια μας, προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι από αυτό που έχουμε κρατήσει στην άκρη.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και μια πετσετούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο (περίπου μια ώρα).

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε ελαφρά. Την χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια αρχικά και μετά το καθένα σε 9 μικρότερα μπαλάκια, οπότε έχουμε συνολικά 27 μπαλάκια.

Πλάθουμε το κάθε μπαλάκι σε ένα μακρύ κορδόνι.


Κόβουμε το κάθε λουκάνικο σε 3 μέρη και περνάμε το κάθε κομματάκι σε ένα κομμένο ξυλάκι. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε το λουκάνικο με λίγο κορν φλάουρ, για να μην ξεκολλάει από τη ζύμη μετά το ψήσιμο.
Κρατάμε το λουκάνικο από το ξυλάκι και τυλίγουμε γύρω του το κορδόνι της ζύμης.



Τοποθετούμε τα λουκανικοπιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά.




Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: