Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Πάστα Φλώρα

Καλό μήνα σε όλους! 
Μια κλασική και αγαπημένη τάρτα με μαρμελάδα είναι η συνταγή που θα σας παρουσιάσω αυτή τη φορά, η διαχρονική και γνωστή σε όλους Πάστα Φλώρα!
Με νόστιμη και τραγανή βάση και γλυκιά, καραμελωμένη γέμιση, δεν μπορεί να σας αφήσει ασυγκίνητους!

Η διαχρονική Πάστα Φλώρα.
Με μια αναζήτηση στο internet, μαθαίνει κανείς ότι η πραγματική της ονομασία στην Ιταλία είναι Πάστα Φρόλα (Pasta Frola), που σημαίνει ζύμη που τρίβεται. Άκου να δεις τώρα! Δεν πειράζει, μπορεί να την λέμε λάθος, αλλά ξέρουμε να την τρώμε μια χαρά! Πάμε να δούμε λοιπόν την συνταγή και την εκτέλεσή της, που δεν θα σας παιδέψει ιδιαίτερα.

Υλικά 

250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού baking powder
3/4 κούπας ζάχαρη
1 αυγό
1 βανίλια
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας


Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη μαζί με τη μαργαρίνη, μέχρι να αφρατέψουν αρκετά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και σταδιακά το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ρίξει από πριν το baking powder. Από ένα σημείο και μετά, πλάθουμε τη ζύμη λίγο με τα χέρια μας.
Χωρίζουμε τα 2/3 της ζύμης και τη στρώνουμε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι με έλασμα και αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 24-28 εκατοστών, ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά, σε ύψος περίπου 4 εκατοστών. Πιέζουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη, για να έχει ομοιόμορφο πάχος παντού κι αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε την πίσω πλευρά ενός κουταλιού για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.
Πάνω στη ζύμη απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας.
Πλάθουμε την υπόλοιπη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβουμε λωρίδες, τις οποίες βάζουμε σταυρωτά πάνω από τη μαρμελάδα, ώστε να δημιουργηθεί το χαρακτηριστικό σχέδιο.


Αν θέλουμε, αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με κρόκο αυγού. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα, για περίπου 30', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού μας.
Περιμένουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε την Πάστα Φλώρα μας, γιατί διαφορετικά θα διαλυθεί όταν την κόβουμε.



















Καλή επιτυχία!



Δεν υπάρχουν σχόλια: