Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια υπήρχαν πάντα στο σπίτι μας στα τραπεζώματα και σε κάθε ειδική περίσταση, αλλά πολλές φορές και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Εμένα δεν μου άρεσαν και δεν τα πλησίαζα ποτέ! Και να που πριν από κάμποσο καιρό (πάνε 8 χρόνια τώρα), έγινε το "κλικ" μέσα μου και όχι απλά πλέον μου αρέσουν, αλλά δεν μπορώ να τους αντισταθώ! 

Επομένως, δεν θα μπορούσα παρά να μάθω να τα φτιάχνω κι εγώ, για να απολαμβάνω την ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση τους, όποτε θελήσω. Δεν απαιτούν ιδιαίτερες δεξιότητες, όπως λανθασμένα κάποιοι πιστεύουν, απλώς πολλά μυρωδικά και λίγη υπομονή στο τύλιγμα.

Και μιας που αρχίζει και η Μεγάλη Εβδομάδα, τι καλύτερο από έναν νόστιμο και νηστίσιμο μεζέ για το τραπέζι σας!

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα.


Υλικά (για περίπου 45 ντολμαδάκια)

50 αμπελόφυλλα
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1-2 πράσα (προαιρετικά)
2 ματσάκια μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο
1 κούπα ρύζι γλασέ
2 κούπες νερό
1 1/2 φλ. καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κύβο ζωμό μοσχάρι (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Πλένουμε προσεκτικά τα αμπελόφυλλα και τα ρίχνουμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό, να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι μαζί με το λάδι, σε μέτρια φωτιά. Οι ποσότητες που σας δίνω είναι ενδεικτικές, μπορείτε να τις τροποποιήσετε κατά βούληση. Πάντως μη φοβηθείτε να βάλετε μπόλικα μυρωδικά, αυτά είναι που δίνουν όλη τη γεύση στα ντολμαδάκια.



Μόλις μαραθούν τα μυρωδικά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε, να πάει παντού το λάδι. Ρίχνουμε τη μισή κούπα νερό και σε αυτή τη φάση μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και τον κύβο με το ζωμό μοσχαριού, που δίνει επιπλέον γεύση και νοστιμιά.

Προσοχή όμως, αν θέλουμε να είναι τα ντολμαδάκια μας νηστίσιμα, τον παραλείπουμε! Επίσης αν χρησιμοποιήσουμε κύβο, είμαστε προσεχτικοί στην ποσότητα του αλατιού που θα βάλουμε, μιας και ο κύβος περιέχει αρκετό αλάτι.

Σβήνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και περιμένουμε λίγα λεπτά, μέχρι το ρύζι να "πιει" τα υγρά.


Και ξεκινάμε το τύλιγμα...
Απλώνουμε το φύλλο με την "ανάποδη" πλευρά προς τα επάνω και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο σημείο που είναι ο μίσχος. Διπλώνουμε το κάτω μέρος προς τα πάνω και στη συνέχεια τα πλαϊνά, κλείνοντας τη γέμιση σε έναν "φάκελο", προσπαθώντας ταυτόχρονα να απλώσουμε με τα δάχτυλά μας τη γέμιση, δίνοντάς της μακρόστενο σχήμα. Συνεχίζουμε τυλίγοντας σφιχτά, σχηματίζοντας ένα λεπτό και κοντό πουράκι (βλ. φωτογραφία).


Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε μια πλατιά κατσαρόλα, προσέχοντας το τελείωμα το φύλλου να βρίσκεται πάντα από κάτω, για να μην ξετυλιχθούν. Καλό είναι στον πάτο της κατσαρόλας να απλώσουμε μερικά φύλλα, για να προστατέψουμε τα ντολμαδάκια από πιθανό κόλλημά τους στην κατσαρόλα.


Προσθέτουμε την υπόλοιπη 1,5 κούπα νερού και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο, που να εφαρμόζει ακριβώς στο εσωτερικό της κατσαρόλας. Αυτό το κάνουμε για να υπάρχει βάρος από επάνω τους και να μην κουνιούνται και ξετυλιχθούν, όσο το νερό θα βράζει.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα ντολμαδάκια, μέχρι να μείνει ελάχιστο νερό στην κατσαρόλα. Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να "ξεκουραστούν", όπως λέμε (αν αντέχουμε από τις μυρωδιές που θα έχουν κατακλύσει την κουζίνα - εγώ δεν περιμένω ποτέ).


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: