Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Καθάρισμα μεταλλικών φίλτρων απορροφητήρα

Δεν σας το κρύβω, ότι για μένα το καθάρισμα των μεταλλικών φίλτρων του απορροφητήρα ήταν ανέκαθεν μια από τις χειρότερες δουλειές του σπιτιού, που δυστυχώς είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της συσκευής. 
Είχα προσπαθήσει να απομακρύνω με διάφορους τρόπους τα επίμονα λίπη από το εσωτερικό πλέγμα τους, αλλά το αποτέλεσμα με απογοήτευε. Λιποκαθαριστές, απορρυπαντικά, βουρτσάκια, σφουγγάρια, ήταν κάποια από τα μέσα που χρησιμοποίησα. Δοκίμασα ακόμα και το πλυντήριο πιάτων κάποτε, το οποίο τα καθάρισε μεν, αλλά χάλασε τη λάμψη τους, οπότε δεν το ξαναπροσπάθησα, φοβούμενη να μην τα καταστρέψω. Έτσι λοιπόν, πάντα ανέβαλλα τη δουλειά αυτή, μέχρι που να μην μπορώ να κάνω αλλιώς.




Την τελευταία φορά που έπρεπε να μπω πάλι σε αυτή την διαδικασία, θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει στο internet πριν καιρό. Θυμόμουν την βασική ιδέα και όχι λεπτομέρειες κι έτσι είπα να πειραματιστώ. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε και είπα να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί πραγματικά είναι από τις περιπτώσεις που αναφωνείς ότι τελικά: "Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο"!!!

Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι πολύ απλή:
Αρχικά αφαιρούμε τα φίλτρα από τον απορροφητήρα, πιέζοντας στις ειδικές εγκοπές που έχουν. Σε ένα μεγάλο και ρηχό σκεύος (όπως είναι το ταψί της κουζίνας), ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και ένα φλιτζανάκι του καφέ ξύδι. Βάζουμε μέσα το ένα φίλτρο, το περιχύνουμε με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και από πάνω ρίχνουμε βραστό νερό, μέχρι να καλυφθεί η επιφάνειά του. 
Περιμένουμε μερικά λεπτά να μαλακώσουν τα λίπη και τρίβουμε με ένα βουρτσάκι και από τις δυο πλευρές του κάθε φίλτρου, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό το καθάρισμα και στο εσωτερικό του πλέγματος. Εγώ χρησιμοποίησα το βουρτσάκι που έχω για να καθαρίζω τα πιάτα πριν τα βάλω στο πλυντήριο, αλλά ακόμα και με το σκληρό μέρος από το σφουγγαράκι της κουζίνας, μπορείτε να έχετε καλό αποτέλεσμα.



Ξεπλένουμε το φίλτρο με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στεγνώσει. Είναι προτιμότερο να το έχουμε όρθιο και από κάτω να έχουμε βάλει λίγο χαρτί κουζίνας, όπου θα στραγγίσουν και τα τελευταία υπολείμματα των λιπών. Επίσης, καλό είναι να κάνουμε το καθάρισμα το βράδυ και να αφήσουμε να στεγνώσουν τελείως τα φίλτρα κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν τα επανατοποθετήσουμε στον απορροφητήρα. Πριν βάλουμε τα φίλτρα πίσω στη θέση τους, καθαρίζουμε τον απορροφητήρα εσωτερικά, με βαμβάκι (ή ένα μαλακό πανί) και οινόπνευμα, ώστε να απομακρύνουμε τα υπολείμματα βρωμιάς και λιπών.

Tip: Αν το φίλτρο είναι μεγαλύτερο από το ταψί μας (βλ. πρώτη φωτογραφία), τότε το βυθίζουμε πρώτα από τη μια πλευρά και μετά από λίγο, από την άλλη.

Καλά καθαρίσματα και καλά μαγειρέματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: