Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Zebra cake

Το zebra cake δεν είναι άλλο από ένα δίχρωμο, ριγωτό κέικ, πολύ απλό στο να φτιαχτεί. Αρκεί να έχετε μια συνταγή για κέικ που σας αρέσει και να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία.
Μπορείτε βέβαια, να το κάνετε λίγο πιο εντυπωσιακό και να του δώσετε όψη τούρτας, ακολουθώντας μερικά επιπλέον βήματα. Πάμε να σας δείξω πώς γίνεται!


Το ριγωτό κέικ - τούρτα.


Τα υλικά  και την διαδικασία για να φτιάξετε το μείγμα του κέικ, θα την βρείτε και στη βασική συνταγή μου για κέικ.

Υλικά

150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπας καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
5 αυγά
2 βανίλιες
3/4 κούπας γάλα
1 baking powder
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
4 γεμάτες κουτ. σούπας κακάο

Μαργαρίνη ή βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού και κακάο για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη, το λάδι και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να έχουμε την όψη μιας παχύρρευστης κρέμας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και σταδιακά και το αλεύρι (στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking powder). Εξακολουθούμε να χτυπάμε τα υλικά μας, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζουμε σε ένα μπολ το μισό μείγμα και στο υπόλοιπο προσθέτουμε το κακάο. Συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο καφέ χρώμα.

Βουτυρώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, το πασπαλίζουμε με κακάο και το χτυπάμε με τις παλάμες μας, ώστε να απλωθεί καλά στον πάτο και τα τοιχώματα (όπως θα κάναμε και με το αλεύρι).

Ρίχνουμε στο κέντρο του ταψιού 5-6 κουταλιές της σούπας από το ανοιχτόχρωμο μείγμα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας στο κέντρο του ταψιού (και πάνω από το προηγούμενο) 5-6 κουταλιές της σούπας από το μείγμα με το κακάο. Θα έχουμε το αποτέλεσμα της φωτογραφίας:



Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, τοποθετώντας εναλλάξ στο κέντρο του ταψιού τα δυο μείγματα μέχρι να τελειώσουν. Οι δακτύλιοι που θα αρχίσουν να σχηματίζονται, απλώνονται σιγά - σιγά προς την περιφέρεια του ταψιού.



Σταδιακά μειώνουμε τον αριθμό των κουταλιών του μείγματος που προσθέτουμε, γιατί μειώνεται και η διάμετρος των δακτυλίων που σχηματίζουμε στο κέντρο.

Zebra cake πριν το ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 50 λεπτά. Το κέικ μας είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε μέσα του ένα μαχαιράκι και η λάμα του βγει τελείως στεγνή, χωρίς να έχει κολλήσει επάνω  της ζύμη. Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει λίγο (5-10 λεπτά) και μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


Σε αυτή τη φάση το κέικ μας είναι έτοιμο να το γευτούμε. Προαιρετικά, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη ή σκόνη κακάο ή να το καλύψουμε με κάποιο γλάσο

Κάπου εδώ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η συνταγή αυτή, αν όμως θέλετε να κάνετε το κέικ σας πιο εντυπωσιακό ώστε να μοιάζει με τούρτα, ακολουθείστε τα εξής απλά βήματα και είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!

Θα χρειαστείτε επιπλέον:
1 κούπα γάλα
1 δόση σαντιγί (σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής που υπάρχουν στη συσκευασία)
Για το γαρνίρισμα: 150 γρ. λιωμένη κουβερτούρα ή γλάσο σοκολάτας ή τρούφα

Αρχικά, κόβουμε το κέικ οριζόντια με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού, σχηματίζοντας δυο δίσκους.

Το εσωτερικό του Zebra cake, όταν το κόψουμε σε 2 δίσκους.
Ραντίζουμε τον κάτω δίσκο με τη μισή ποσότητα γάλατος, με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα από τη σαντιγί.



Καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο κέικ και ραντίζουμε με το υπόλοιπο γάλα. Στρώνουμε από επάνω την υπόλοιπη σαντιγί και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κέικ μας. Γαρνίρουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα, το γλάσο σοκολάτας ή την τρούφα. Η τούρτα μας είναι έτοιμη!

Zebra τούρτα!
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει για μερικές ώρες και την σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!



Υπέροχο Zebra cake!

Δεν υπάρχουν σχόλια: