Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Μελομακάρονα! (παραδοσιακά και σοκολατένια)

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και ποια είναι η πιο επίκαιρη και πιο κατάλληλη συνταγή για να επανέλθω μετά από απουσία τόσων μηνών; Μα και φυσικά τα υπέροχα ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ! Και μόνο που προφέρεις τη λέξη, γεμίζει το στόμα γλύκα! Υπάρχουν πολλές συνταγές με παραλλαγές αυτού του παραδοσιακού κεράσματος, αλλά εγώ θα σας παρουσιάσω αυτήν που έμαθα και αγαπώ από τη μητέρα μου. Βέβαια, ως κλασική γλυκατζού, δεν θα μπορούσα να μην φτιάξω και μερικά με επικάλυψη σοκολάτας... μιαμ...!



Υλικά

Μείγμα λαδιού
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κονιάκ
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
κανέλα 
ξύσμα πορτοκαλιού

Μείγμα αλευριού 
7 1/2 κούπες αλεύρι
1 baking powder
1 κοφτό κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

Σιρόπι
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό

Γαρνίρισμα
Κανέλα και τριμμένο καρύδι

Για την επικάλυψη σοκολάτας
Αναλόγως πόσα μελομακάρονα θέλουμε να καλύψουμε με σοκολάτα. Για κάθε 200 γρ. κουβερτούρας, θα χρειαστούμε και 1 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο.


Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα λαδιού μέσα στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν καλά. Σε μια λεκανίτσα αναμειγνύουμε τα υλικά για το μείγμα αλευριού και ρίχνουμε μέσα και το μείγμα λαδιού. Ανακατεύουμε στην αρχή με ένα κουτάλι και μόλις η ζύμη μας αρχίσει να σφίγγει, ζυμώνουμε με τα χέρια.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα δίνοντας το σχήμα που θέλουμε και τα απλώνουμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα. Είναι πολύ βολικό να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο είδος καλουπιού, που θα μας βοηθήσει να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα, τόσο οπτικά όσο και στο ψήσιμο (αφού όλα τα γλυκά μας θα έχουν ακριβώς το ίδιο σχήμα και μέγεθος). Εμένα με βόλεψε πολύ το scoop παγωτού που έχω: 



Κάνουμε σχεδιάκια στο επάνω μέρος, που θα βοηθήσουν στο να στέκεται καλύτερα το σιρόπι και το τριμμένο καρύδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι ή ό,τι άλλο θέλουμε, όπως για παράδειγμα η σπάτουλα με την οποία κάνουμε τα σχέδια στη σαντιγί:

Γρήγορος τρόπος για ομοιόμορφα σχέδια πάνω στα μελομακάρονα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 25 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν). 
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε και το σιρόπι, βάζοντας τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα. Θα χρειαστεί να το ξαφρίσουμε στην αρχή με ένα κουτάλι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μετά βουτάμε μέσα λίγα - λίγα τα χλιαρά μελομακάρονα. Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θέλουμε και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Περιμένουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένο καρύδι. Τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα ή τα διατηρούμε σε κλειστό δοχείο τροφίμων. 

Τα παραδοσιακά μελομακάρονα.


Για τα μελομακάρονα με σοκολάτα:


Σοκολατένια και μελωμένα.

Αφού μελώσουμε τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε για λίγο σε μια σχάρα για να φύγει το περιττό σιρόπι από την επιφάνειά τους και να κολλήσει καλύτερα η σοκολάτα. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με κανέλα.
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το λάδι (καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο) σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων, την ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και βουτάμε ένα - ένα τα μελομακάρονα, μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Τα αραδιάζουμε σε μια επιφάνεια στρωμένη με λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι και περιμένουμε να στεγνώσει η σοκολάτα. ΄
Έτοιμα για να τα απολαύσουμε!!!


Καλή επιτυχία σε όποιον τα δοκιμάσει και καλές γιορτές σε όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: