Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Twisted potatoes - Πατατοστρόβιλος

Είναι φορές που έχεις μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση και θέλεις να την βγάλεις και στη μαγειρική σου. Που θέλεις να κάνεις λίγο πιο ενδιαφέρον ένα συνηθισμένο γεύμα. Που θέλεις να ακούσεις παιδικές κραυγούλες θαυμασμού. Που θέλεις να εντυπωσιάσεις χωρίς πολλά - πολλά. Ε, γι' αυτές τις φορές λοιπόν, σας έχω την τέλεια πρόταση: τον πατατοστρόβιλο!

Twisted potatoes - Πατατοστρόβιλος

Το τι γεύση θα επιλέξετε να έχουν οι στριφογυριστές σας πατάτες (twisted potatoes) είναι θέμα γούστου. Αυτό που θέλω να σας δείξω, είναι η τεχνική.
Ξεκινάμε από την επιλογή των κατάλληλων πατατών, που θα πρέπει να είναι μετρίου μεγέθους και με μακρόστενο σχήμα, χωρίς εξογκώματα. Εάν η φλούδα τους είναι καθαρή, χωρίς στίγματα, γδαρσίματα κ.λπ., μπορούμε να τις πλύνουμε πολύ καλά και να τις σκουπίσουμε, αν όχι, πρέπει να τις καθαρίσουμε, όπως έκανα κι εγώ εδώ:




Στη συνέχεια, περνάμε κατά μήκος του μεγάλου άξονα της κάθε πατάτας, ένα ξυλάκι για σουβλάκια (ή καλαμάκια, που τα λένε οι φίλοι μου στην Αθήνα). Προσοχή να μην τρυπήσετε τα χέρια σας, αν οι πατάτες είναι λίγο σκληρές!



Πάμε τώρα στα λίγο πιο δύσκολα, που πιστέψτε με, θέλουν απλά λίγη εξάσκηση. Θα χρειαστείτε ένα μαχαίρι κοφτερό και σταθερότητα στις κινήσεις. Πιάνουμε στο ένα μας χέρι την πατάτα και στο άλλο το μαχαίρι. Ξεκινάμε από την κορυφή της πατάτας και κόβουμε δίνοντας μια κλίση στο μαχαίρι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία:



Μόλις το μαχαίρι σταματήσει στο ξυλάκι, αρχίζουμε να περιστρέφουμε την πατάτα, ανεβάζοντάς την σιγά - σιγά και κρατώντας το μαχαίρι σταθερό, ώστε να σχηματίσουμε το σπιράλ. Με την κλίση που δίνουμε στο μαχαίρι, καθορίζουμε το πάχος που θα έχουν οι φέτες της πατάτας. Όσο πιο λεπτές φέτες κόψουμε, τόσο καλύτερα. Στη φωτογραφία τις έχω κόψει αρκετά χοντρές, για να μπορείτε να καταλάβετε.


Συνεχίζουμε μέχρι κάτω. Μόλις τελειώσουμε το κόψιμο, τραβάμε προς τα κάτω τις φετούλες με προσοχή, ώστε να ανοίξουμε τις σπείρες, χωρίς να κοπούν. Αλλά κι αν κατά λάθος κοπούν σε κάποιο σημείο, δεν πειράζει.
 Και να η πρώτη πατάτα, έτοιμη!


Κάνουμε το ίδιο με όλες τις πατάτες και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.




Αυτό ήταν! Απομένει να δώσουμε τη γεύση που επιθυμούμε. Θα σας πω πώς τις φτιάχνω εγώ:


Υλικά (για 6 μέτριες πατάτες)

4 - 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κοφτή κουτ. σούπας μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση 

Αναμιγνύουμε το λάδι, τη μουστάρδα και το σκόρδο σε ένα μπολ και με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε με το μείγμα τις πατάτες. Προσπαθούμε να αλείψουμε όλες τις πλευρές και το εσωτερικό των σπειρών. Αλατοπιπερώνουμε. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και από την κάτω πλευρά.

Twisted potatoes, έτοιμες για τον φούρνο!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για περίπου 30', μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. Στα 15' περίπου, θα χρειαστεί να γυρίσουμε τις πατάτες από την άλλη πλευρά, για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Twisted potatoes λίγο πριν βγουν από τον φούρνο.

Μπορούμε να τις σερβίρουμε κι έτσι, αλλά εγώ προτιμώ να βγάζω το ξυλάκι. Το στήσιμο του πιάτου στη φωτογραφία είναι απλοϊκό, γιατί περίμεναν κάτι ανυπόμονοι τύποι να ορμήσουν στα σνίτσελ με τις πατάτες και ίσα - ίσα που πρόλαβα!


Δοκιμάστε τον πατατοστρόβιλο που σας προτείνω. Έχει πλάκα, αλλά και νοστιμιά! Οι τραγανές σπείρες θα σας ξετρελάνουν!

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: