Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Τούρτα κωκ ή κοκ;

Για το κωκ (ή κοκ) τι να πω;
Το ξέρετε όλοι, το λατρεύετε οι περισσότεροι! Με την ελαφριά του γλύκα και τη δροσιά της κρέμας του, είναι από τις πιο ασφαλείς επιλογές που μπορούμε να κάνουμε όταν θέλουμε να προσφέρουμε ένα κέρασμα. Βέβαια, σχεδόν πάντα, ένα δεν είναι αρκετό και αφήνει ανικανοποίητο τον ουρανίσκο μας. Σας έχω τη λύση και γι' αυτό: φτιάξτε ένα κωκ σε μέγεθος ΧΧL και θα το ευχαριστηθείτε!

Κωκ σε μέγεθος τούρτας!
Μια τούρτα σχετικά απλή και νόστιμη, μην το ξεχνάτε!

Υλικά

Για το παντεσπάνι
5 αυγά
130 γρ. ζάχαρη
180 γρ. φαρίνα (κοσκινισμένη)
2 βανίλιες

Για την κρέμα
3 κουταλιές αλεύρι 
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1/2 κούπα ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
2 κούπες γάλα
1 βανίλια
2 κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια

Για το σιρόπι
140 γρ. ζάχαρη
140 γρ. νερό 
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Για την επικάλυψη (ganache)
170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
170 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλ. μέλι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με τον τρόπο που σας είχα πει εδώ (κλικ).
Την αφήνουμε να κρυώσει και στο μεταξύ ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και τις βανίλιες στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, με κίνηση από κάτω προς τα επάνω. Είναι σημαντικό να κάνουμε απαλές κινήσεις, για να μην φύγει ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέσα στο μείγμα, γιατί αυτός είναι που θα κάνει το παντεσπάνι μας αφράτο όταν ψηθεί.


Στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο ενός ταψιού με διάμετρο περίπου 24-26 εκατοστά και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα (γύρω στα 20-25').

Όση ώρα ψήνεται το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και μόλις αρχίσουν να βράζουν, περιμένουμε 2 λεπτά και μετά σβήνουμε το μάτι. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Όταν το παντεσπάνι είναι έτοιμο, το αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει κάπως και μετά το ξεφορμάρουμε. Όταν κρυώσει τελείως, το κόβουμε στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι, ώστε να δημιουργηθούν δυο δίσκοι. Βάζουμε τον κάτω δίσκο σε μια πιατέλα και τον σιροπιάζουμε με τη μισή ποσότητα σιροπιού, με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής.

Ανακατεύουμε την κρέμα λίγο να αφρατέψει και την απλώνουμε πάνω στη βάση. Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο από παντεσπάνι και τον σιροπιάζουμε κι αυτόν από επάνω.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη, βάζοντας τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι κι ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον φούρνο μικροκυμάτων. Όταν  λιώσουν και δέσουν τα υλικά, περιμένουμε λίγο να σταθεί και να πήξει η επικάλυψη. Την στρώνουμε πάνω από την τούρτα, κρατώντας στην άκρη 5-6 κουταλιές. Μόλις η επικάλυψη αρχίσει να στερεοποιείται, ρίχνουμε από πάνω και την υπόλοιπη, κάνοντας γραμμές, καθώς την ρίχνουμε με ένα κουτάλι πέρα - πέρα (αυτό το στάδιο μπορείτε να το παραλείψετε αν θέλετε).

Πεντανόστιμη τούρτα με γεύση κωκ.

Είναι απαραίτητο να μείνει η τούρτα αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν την καταναλώσουμε, ώστε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.
Ελπίζω να την φτιάξετε και να σας αρέσει. Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια: