Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Περπατόπιτα

Κι έφτασε εκείνη η μέρα που το κοριτσάκι μας έκανε τα πρώτα του βήματα! Μεγάλη συγκίνηση να βλέπεις το μωρό σου να στέκεται όρθιο πάνω στα τρεμάμενα ποδαράκια του και με ορθάνοιχτα τα ματάκια του από την αγωνία, να προσπαθεί να περπατήσει, για να πέσει γεμάτο ανακούφιση και χαμόγελα στην αγκαλιά σου!!!
Και βέβαια από εκείνη τη στιγμή ξέρεις ότι αρχίζει η μεγάλη τρεχάλα από πίσω του, για να μην πέσει και να μην χτυπήσει σε όποιο αντικείμενο βρεθεί στον δρόμο του. Το μωρό περπάτησε! Και αυτό είναι ένα γεγονός που (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) γιορτάζεται με μια περπατόπιτα!

Περπατόπιτα για τα πρώτα βηματάκια του μωρού.

Η περπατόπιτα (ή περπατόψωμο) δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα γλυκό ταψιού ή κέικ, που φτιάχνει η μαμά και αφού το σταυρώσει και το κόψει μαζί με το μωρό, το μοιράζει (τρέχοντας) σε συγγενείς, φίλους και γείτονες, για να τους αναγγείλει το νέο. Εκείνοι εύχονται με τη σειρά τους στο μωρό "Σιδερένια ποδαράκια", για να έχει σταθερό και γερό βάδισμα. Αυτό βέβαια γίνεται στα δικά μου μέρη, όμως το έθιμο διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή.

Όπως προανέφερα, το ρόλο της περπατόπιτας μπορεί να τον αναλάβει οποιοδήποτε γλυκό ταψιού, αφού απ' όσο ξέρω, δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Ψάχνοντας όμως, βρήκα μια συνταγή για περπατόπιτα κι αποφάσισα να φτιάξω αυτήν, προσαρμόζοντάς την στα δικά μας γούστα. 
Το αποτέλεσμα ήταν ένα άκρως γευστικό, μυρωδάτο και αφράτο σταφιδο-κέικ. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα για κάθε ώρα: για πρωινό, για τον καφέ, για το σχολείο κλπ. Εγώ θα το ξαναφτιάξω σίγουρα, μιας και μας άρεσε πολύ!

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται;


Για σιδερένια ποδαράκια!

Υλικά

150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι baking powder
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 1/2 κούπα γάλα
3/4 κούπας καρύδια χοντροαλεσμένα
1 κούπα σταφίδες
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα 
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για το στόλισμα (προαιρετικά)

2 κούπες κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
5 - 6 σταγόνες χυμό λεμονιού
4 - 5 κουτ. σούπας νερό
χρώμα ζαχαροπλαστικής
20 γρ. κουβερτούρα
4 - 5 σταγόνες σπορέλαιο

Εκτέλεση

Λιώνουμε για λίγο το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή το έχουμε αφήσει αρκετή ώρα προηγουμένως σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να είναι μαλακό. Το βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με το σπορέλαιο και τη ζάχαρη και χτυπάμε για να αφρατέψει το μείγμα μας. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα των υλικών.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και το αλάτι και το προσθέτουμε σε 3 - 4 δόσεις μέσα στο μείγμα, εναλλάξ με το γάλα, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα.
Όταν τα υλικά ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και αφού ανακατέψουμε λίγο ακόμα, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το μείγμα και το αδειάζουμε σε ένα βουτυρωμένο κι αλευρωμένο ταψί (διαμέτρου περίπου 30 εκ.).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 45 λεπτά. Για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της κι αν βγει στεγνή, έχει ψηθεί. Τον φούρνο μην τον ανοίξετε πριν τα 40 λεπτά.
Ξεφορμάρετε την περπατόπιτα σε μια πιατέλα και αφήστε να κρυώσει καλά. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.



Στόλισμα
Αν θέλετε ένα λίγο πιο ιδιαίτερο στόλισμα, σαν αυτό που έκανα εγώ, αδειάστε την κοσκινισμένη άχνη σε ένα μπολ μαζί με το λεμόνι. Προσθέστε αρχικά 3 - 4 κουταλιές της σούπας νερό κι ανακατέψτε με ένα κουτάλι, ώστε να βραχεί όλη η άχνη. Με λίγες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής δίνετε το χρώμα που θέλετε. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα νερό. Το μείγμα πρέπει να είναι ελαφρός ρευστό, αλλά όχι πάρα πολύ. Το απλώνετε πάνω στο γλυκό, το οποίο καλύτερα να το έχετε γυρίσει ανάποδα για να είναι επίπεδη η επιφάνειά του. Μετά από λίγη ώρα η άχνη θα έχει στεγνώσει.
Μπορείτε αν θέλετε να λιώσετε λίγη κουβερτούρα μαζί με το σπορέλαιο και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας να σχεδιάσετε πατουσίτσες και να τις γεμίστε με τη λιωμένη κουβερτούρα. Με χρώμα ζαχαροπλαστικής μπορείτε να γράψετε το όνομα του παιδιού και την ηλικία που περπάτησε. Εγώ χρησιμοποίησα και καραμελάκια. Φαντασία να υπάρχει! Ολοκληρώστε το στόλισμα τυλίγοντας την περπατόπιτα με μια κορδέλα.


 Εγώ προτείνω να την φτιάξετε είτε ως περπατόπιτα είτε ως σταφιδο-κέικ και να την απολαύσετε μαζί με τους αγαπημένους σας. Είναι πεντανόστιμο γλυκό!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: