Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Λαζαράκια

Τα "Λαζαράκια" είναι νηστίσιμα σταφιδόψωμα που φτιάχνονται το Σάββατο του Λαζάρου, ένα έθιμο όχι και πολύ διαδεδομένο (τουλάχιστον στα μέρη μου) που έρχεται από τη Σμύρνη. Είναι νόστιμα και πολύ αφράτα, τυλιγμένα με ιδιαίτερο σχήμα σαν φασκιωμένα ανθρωπάκια, για να παραπέμπουν στον Λάζαρο, που όταν αναστήθηκε ήταν τυλιγμένος με λευκό σεντόνι. Μπορείτε να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας και να διασκεδάσετε παρέα.

Λαζαράκια



Για να φτιάξετε 12-14 περίπου Λαζαράκια, θα χρειαστείτε:

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 1/2 κούπας χλιαρό νερό
2/3 κούπας ελαιόλαδο (ή μισό - μισό με αραβοσιτέλαιο)
1 1/2 κούπα σταφίδες
1 κούπα ζάχαρη
2 κουτ. γλ. κανέλα
1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
σταγόνες σοκολάτας, μαύρες σταφίδες ή γαρύφαλλα για τα ματάκια


Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στη μισή κούπα από το χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και 4 κουταλιές από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 15 λεπτά. Αν δεν φουσκώσει και δεν αφρίσει, σημαίνει ότι η μαγιά είναι ανενεργή, οπότε το πετάμε. Θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι:

Αφρισμένη μαγιά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το υπόλοιπο νερό, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι).

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το σκεπάζουμε με μια κουβερτούλα ή το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει για 2 ώρες, ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.

Η ζύμη πριν και μετά το φούσκωμα.

Όταν η ζύμη έχει πλέον φουσκώσει, κόβουμε με το χέρι μας κομμάτια και τα πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα, σαν καρβελάκια. Πλάθουμε μακριά, λεπτά κορδόνια (περίπου 30 εκ.) και τα τυλίγουμε γύρω από τα καρβελάκια, σαν να τα "φασκιώνουμε".

"Φασκιωμένα" Λαζαράκια.


Βάζουμε τα ματάκια τους και τα αραδιάζουμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα, με αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

Λαζαράκια πριν το τελικό φούσκωμα.


Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν πριν τα απολαύσουμε.

Έτοιμα τα Λαζαράκια.

Γίνονται πολύ αφράτα και μοσχομυρίζει το σπίτι.



Εσείς θα δοκιμάσετε να τα φτιάξετε; Περιμένω τις εντυπώσεις σας!

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: