Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Σπιτική μπουγάτσα με κρέμα

Τώρα εδώ που τα λέμε, δεν μπορείς να αποκαλείς μπουγάτσα μια συνταγή που έχεις φτιάξει με φύλλο κρούστας, μιας και η διαφορά της μπουγάτσας από τις υπόλοιπες "πίτες" είναι ακριβώς αυτή: το ιδιαίτερο φύλλο της.
Τέτοιο φύλλο όμως δεν υπάρχει στο εμπόριο (τουλάχιστον εγώ δεν έχω βρει), ούτε και είναι εύκολο να το φτιάξει κανείς μόνος του στο σπίτι...
Οπότε τι κάνουμε; Συμβιβασμό!

Η παρακάτω συνταγή για μπουγάτσα πάντως, είναι εύκολη, πολύ νόστιμη και αποτελεί μια υπέροχη εκδοχή σπιτικής μπουγάτσας. Σας την προτείνω και ελπίζω να δοκιμάσετε να την φτιάξετε και να μου πείτε τα σχόλιά σας.


Σπιτική μπουγάτσα με κρέμα.





Υλικά 

1 πακέτο φύλλο κρούστας
4 φλ. γάλα
1 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
2 βανίλιες
1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο

ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και τις βανίλιες.

Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά - σιγά το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι η κρέμα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Η κρέμα για τη μπουγάτσα είναι έτοιμη.


Με τη βοήθεια ενός πινέλου, βουτυρώνουμε ένα βαθύ ταψί φούρνου. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε ένα - ένα. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση ομοιόμορφα.

Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, βουτυρώνοντάς τα ένα - ένα και πάλι.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, διπλώνουμε τα κομμάτια του φύλλου που περισσεύουν, μέσα στο ταψί, περνώντας τα κάτω από τη μπουγάτσα.

Χαράζουμε τα κομμάτια που θέλουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τα κάτω φύλλα και χυθεί η γέμιση.


Έτοιμη για το φούρνο.


Ραντίζουμε από πάνω με βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ξανθίνει το φύλλο.

Έτοιμη η μπουγάτσα μας!


Περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Κάποιοι σερβίρουν ολόκληρο κομμάτι, αλλά εγώ ως Βορειοελλαδίτισσα σας προτείνω ανεπιφύλακτα το σερβίρισμα σε μπουκίτσες!

Μπουγάτσα σε μερίδες.

Μπουγάτσα σερβιρισμένη με τον παραδοσιακό τρόπο σε μπουκίτσες.


Καλή απόλαυση!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μμμ πολυ νοστιμο...το δοκιμασα και μου αρεσε πολυ...:)

Ανώνυμος είπε...

οτιδηποτε απλο αλλα νοστιμοτατο οπως φαινεται η μπουγατσα αυτη μας λυνει τα χερια!!!

mekanelakaipinela είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σχόλια!

Ανώνυμος είπε...

Λεω να το κανω αυριο, σις ...μμμμιαμμμμ!

mekanelakaipinela είπε...

Ελπίζω να σου πέτυχε!